Kaksi lasta lennätetään Suomeen al-Holin leiriltä – "Lapset kotiutetaan vielä tänään"

14:03
Katso video tiedotustilaisuudesta.

Kaksi suomalaislasta tuodaan al-Holin leiriltä Syyriasta Suomeen jo tänään. Asiasta kerrottiin ulkoministeriön, sisäministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön yhteisessä tiedotustilaisuudessa illalla Valtioneuvoston linnassa. Video tiedotustilaisuudesta on katsottavissa kokonaan jutun päävideolta.

Viranomaisten mukaan kahden lapsen kotiuttaminen al-Holin leiriltä on sujunut hyvin. 

Aiemmin tänä iltana ulkoministeriö tiedotti, että kaksi suomalaislasta on Suomen viranomaisten hoivissa. Viranomaiset eivät kommentoineet tiedotustilaisuudessa sitä, ovatko lapset orpoja. 

Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustisen mukaan lapset kotiutetaan vielä tänään. Kotiuttamisoperaatio alkoi kuluvan viikon maanantaina.

Lasten kerrotaan olevan haavoittuvassa asemassa, mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä ei tiedotustilaisuudessa avattu lasten yksityisyyden suojaan vedoten. 

Juttu jatkuu aihetta käsittelevän videon jälkeen. Kysymys al-Holin niin sanottujen Isis-naisten -ja lasten kohtalosta puhututti jo Rinteen hallituksen aikaan kesällä. 

2:13

Lapset saapuvat Helsinki-Vantaan lentokentälle tänään, vahvisti Itä-Uudenmaan poliisi Twitterissä. 

Paikalla al-Holista Suomeen tulevia lapsia käsittelevässä tiedotustilaisuudessa olivat myös Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja Sisäministeriön poliisiosaston osastopäällikkö Tero Kurenmaa.

Suomen viranomaiset ovat valmistautuneet ja pohtineet jo kuukausia sitä, kuinka suomalaiset naiset ja lapset voitaisiin tuoda al-Holin leiriltä kotimaahan. Toimet noin 30 muun lapsen kotiuttamiseksi leiriltä jatkuvat. Yksityiskohdista ei kuitenkaan kerrottu. 

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei ole kuluneella viikolla ottanut kantaa siihen, missä aikataulussa suomalaislasten evakuoiminen tai kotiuttaminen Suomeen tapahtuu.

Orpolapsia kotiutettu aiemmin muihin Pohjoismaihin

Al-Holin leirillä on naisia ja lapsia useista kymmenistä maista. Pohjoismaista esimerkiksi Ruotsi ja Tanska ovat esimerkiksi kotiuttaneet orpolapsia tänä vuonna.

Tunnetuin tapauksista lienee niin sanottu "Skråmon seitsikko". Siis Syyriassa kuolleen ruotsalaisen Isis-taistelijan seitsemän lapsen kotiuttaminen toukokuussa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja