MTV Uutiset selvitti: Näin al-Holin suomalaisorvot tuodaan Suomeen ja näin heille täällä käy – "Tässä on lapsia, jotka ovat kokeneet hurjia"

Näin al-Holista Suomeen tulevista lapsista huolehditaan – asiantuntija kertoo, miten prosessi toteutetaan 4:12

Kaksi suomalaista, al-Holin leirillä asunutta orpolasta kotiutetaan pian kotimaahan al-Holin leiriltä Koillis-Syyriasta. MTV Uutiset selvitti, kuinka lasten matka jatkuu Irakista Suomeen.

Suomen ulkoministeriö valmistelee kahden suomalaislapsen kotiuttamista Koillis-Syyriasta al-Holin leiriltä. Lapset ovat HS:n mukaan orpolapsia.

Suomalaiset viranomaiset ovat valmistautuneet ja pohtineet kuukausia sitä, kuinka suomalaiset naiset ja lapset voitaisiin tuoda al-Holin leiriltä kotimaahan.

Vähintään kaksi viranhaltijaa mukana

Suomella on Irakin Erbilissä väliaikainen virkamiesedustus, jonka tehtävänä on hoitaa kotiuttamista yhteistyössä Irakin Kurdistanin aluehallinnon kanssa.

Pelastakaa Lapset ry:n kehittämispäällikön Tove Lönnqvistin mukaan suomalaiset lastensuojeluviranomaiset ovat tämän tyyppisissä tapauksissa usein mukana hakemassa suomalaislapsia ulkomailta.

Lönnqvist sanoo, että viranomaisten määrä harkitaan aina tapauskohtaisesti. Kun matkoilla tehdään viranhaltijapäätöksiä, lastensuojelutyöntekijöitä on useimmiten vähintään kaksi.

Ylen tietojen mukaan suomalaiset lennätetään Erbilistä Suomeen tilauslennolla. Ei ole kuitenkaan selvää, lennätettäisiinkö suomalaiset kotimaahan suoraan vai jonkin toisen maan kautta.

Media suurin riesa

Lännen Median mukaan palaajat otettaisiin vastaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Sieltä heiltä otettaisiin LM:n mukaan dna-näyte.

Kehittämispäällikkö Tove Lönnqvist sanoo, että tämän jälkeen lapset todennäköisesti siirretään lastensuojelun vastaanottoyksikköön. Prosessi on melko tavanomainen lukuun ottamatta suurta mediajulkisuutta, joka al-Holissa asuvien ympärille on syntynyt.

– Voisin kuvitella, että se joudutaan ottamaan jollakin tavalla huomioon, koska lapsillahan on oikeus omaan yksityisyydensuojaansa. Tässä on lapsia, jotka ovat kokeneet hurjia ja ovat varmasti hyvin hämmentyneitä tilanteesta.

Huonoissa olosuhteissa huonolla ravinnolla

Kun lapset on saatu vastaanottoyksikköön, viranomaiset selvittävät, löytyykö lapsen lähipiiristä hänelle turvallista aikuista. Mikäli ei, lapsi sijoitetaan lastensuojelulaitokseen tai sijaisperheeseen.

– Luulen, että tässä päädytään laitokseen, mutta sehän riippuu siitä, mitkä lapsen tarpeet ovat, Lönnqvist sanoo.

Lönnqvist huomauttaa, että al-Holin lapset ovat asuneet pitkiä aikoja huonoissa olosuhteissa heikolla ravinnolla. Psykologisten ongelmien lisäksi lapset tarvitsevat apua perushoivassa ja huolenpidossa.

Suomalaisilla lastensuojeluviranomaisilla on Lönnqvistin mukaan hyvät valmiudet hoitaa al-Holista tulevia lapsia. Muun muassa Syyrian pakolaisleireiltä on tullut kovia kokeneita lapsia aikaisemminkin.

"He ovat lapsia"

Lönnqvist sanoo, että al-Hol-kohu on saanut suhteettoman isot mittasuhteet.

– Me puhumme 33 lapsesta, joka vastaa yhden sosiaalityöntekijän asiakaspiiriä. Eikä edes koko piiriä.

Lönnqvist toivoo rauhaa sekä lastensuojeluviranomaisille että lapsille.

– He ovat lapsia. Emme tiedä, mitä heille on tapahtunut tai mitä he tästä kaikesta ajattelevat. Heillä on oikeus olla lapsia ja tulla turvaan.

Lue myös:

    Uusimmat