Kaikista diplomaattien parkkisakoista maksettu neljännes – Venäjällä eniten maksuja vuodesta toiseen

Diplomaattikilvillä varustetut autot ovat edellisten vuosien tapaan keränneet runsaan määrän pysäköintivirhemaksuja. Diplomaattiautoille annettiin viime vuonna yhteensä 413 pysäköintivirhemaksua.

CD- ja C-kilvet

Diplomaattikilpiä on kahdenlaisia. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi määrittelee, että CD-kilpi myönnetään ulkovaltojen edustojen virka-autoille ja ulkovallan diplomaateille.

Sen lisäksi on olemassa C-kilpi, joka myönnetään ulkovaltojen edustajiston henkilökuntaan kuuluville autoille. 

Valtaosa pysäköintivirhemaksuista tuli korkeamman tason kilville. CD-kilvet saivat 229 parkkisakkoa ja C-kilvet 74. Kummistakin maksettiin alle neljännes.

Erityisen aktiivisesti pysäköintivirhemaksuja ovat keränneet Venäjän edustajiston kilvissä kulkevat autot, jotka ovat vuonna 2015 keränneet peräti 117 pysäköintivirhemaksuja.

Maan lähetystö on pitänyt kyseenalaista ykkössijaa hallussaan jo pitkään ja on tehtaillut parkkisakkoja vuosittain kaksinkertaisen määrän seuraavana tulevaan edustajistoon nähden. Viime vuonna saamistaan parkkisakoista Venäjän edustajisto on maksanut vain kolme kappaletta.

Toiseksi eniten virhemaksuja on kerännyt Kiina, jolla on vuodelta 2015 yhteensä 55 pysäköintivirhemaksua. Niistä kaksi on mennyt maksuun.

Kolmanneksi eniten virheellisesti on parkkeerannut Saudi-Arabia, joka on kerännyt 46 parkkisakkoa. Niistä se on maksanut kolmanneksen. Neljänneksi eniten sakkoja on kerännyt Yhdysvallat, joka on kuitenkin maksanut 28 pysäköintivirhemaksustaan 24 kappaletta.

Diplomaattien autojen saamat maksut ei lähde perintään, ja niistä pieni osa maksetaan omatoimisesti. Viime vuoden parkkisakoista 98 maksettiin, mikä tarkoittaa noin 24 prosenttia eli alle neljäsosaa kaikista diplomaattien saamista pysäköintivirhemaksuista.

Osa edustajistoista, Indonesia, Euroopan kemikaalivirasto ECHA ja Japani, ovat maksaneet kaikki saamansa pysäköintivirhemaksut tunnollisesti. Joukko lähetystöjä, kuten Iso-Britannia, Viro ja Liberia, on myös jäänyt kokonaan vaille parkkisakkoja.

Se, etteivät diplomaattien maksa saamiaan virhemaksuja perinnästä, perustuu Wienin sopimukseen diplomaattisista suhteista. On kuitenkin näkemyseroja, tulkitaanko sopimusta oikein maksamatta jätettäessä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja