Kadonneen jäljillä: Mitä heille kuuluu?

Suursuosion saavuttaneen Kadonneen jäljillä -ohjelman neljäs tuotantokausi alkaa MTV3-kanavalla 19. maaliskuuta. MTV.fi selvitti, mitä kuuluu ohjelman aiemmilla tuotantokausilla nähdyille ihmisille. 

Janne Seikola etsi Kadonneen jäljillä -sarjassa pikkuveljeään, jota ei ollut koskaan tavannut. Haastava etsintäprosessi Floridassa tuotti lopulta tulosta, ja Janne pääsi jaksossa tapaamaan Anthony-veljensä.

Janne kertoo pitävänsä edelleen tiiviisti yhteyttä veljeensä.

– Soittelemme kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa, ja Facebookin kautta tulee pistettyä viestejä.

Tapaamista veljekset eivät ole pariin vuoteen pystyneet järjestämään.

– Jospa nyt sitten tänä kesänä. Olemme yhdessä sisarusten kesken alkaneet kerätä yhdessä rahaa matkaa varten.

Janne muistelee Kadonneen jäljillä -kokemusta hyvällä mutta toteaa jo tottuneensa siihen, että veli on osa arkea.

– Enää ei tarvitse miettiä, että minulla on veli, jota en ole nähnyt. Nyt veli on osa elämääni, kuin hän olisi aina ollutkin. Enemmän koko asiaa mietti silloin, kun ei ollut koskaan tavannut häntä. 

Zac Thompson-Davies lähti Iso-Britanniaan etsimään isänsä sukua. Jakson lopussa Zac tapasi velipuolensa Matthew’n, josta ei ollut aikaisemmin tiennyt mitään. Zac kertoo MTV.fi:lle, ettei pidä enää yhteyttä veljeensä.

– Pidimme yhteyttä vähän aikaa ohjelman loppumisen jälkeen, mutta sitten se jäi. Yritin kyllä kerran ottaa häneen yhteyttä, mutta hän ei vastannut. Se on minulle ihan okei, koska yhteydenpito ei lähtenyt sujumaan luonnollisella tavalla.

– Opin perheen ja sukulaisuussuhteen eron. Veriside ei tarkoita automaattisesti, että toinen kuuluisi perheeseesi. Perheeseen taas voi kuulua henkilöitä, joille biologisesti ei olisikaan sukua. 

Sheri Toivomäki etsi Kadonneen jäljillä -ohjelmassa isäänsä ja löysikin etsimänsä. Sheri kertoo, että on isänsä kanssa yhteyksissä nykyään melko harvoin. Yksi syy tähän on hänen isänsä vähäinen englannin kielen taito.

– Olen pitänyt isääni yhteyttä sähköpostitse, mutta emme ole vieläkään nähneet ohjelman jälkeen. Malesia on niin kaukana, Sheri kertoo.

– Olen suunnitellut Aasiaan vaihtoon lähtemistä. En välttämättä ihan Malesiaan, mutta johonkin siihen lähelle. Silloin olisi paljon helpompi käydä Malesiassa.

Kadonneen jäljillä -ohjelman kautta Sherille selvisi, että hänen isällään on perhe Malesiassa.

– Olisi kiva tietää enemmän hänen elämästään, mutta en halua tungetella, koska en usko lapsien tietävän minusta vieläkään.

Sheri uskoo tilanteen säilyvän ennellaan, jos yhteydenpito jatkuu edelleen vähäisenä ja pelkästään sähköpostitse. Tampereelta Turkuun opiskelemaan muuttanut nainen on kuitenkin toiveikas.

– Ehkä jos pääsisin käymään Malesiassa, asia muuttuisi, Sheri kertoo.

Nepalista Suomeen alle vuoden ikäisenä adoptoitu Seera Päiviälä etsi Kadonneen jäljillä -ohjelmassa juuriaan. Seera sanoo elämänsä olleen ohjelman jälkeen rikkaampaa.

– Jouduin käsittelemään vaikeita, tukahdutettuja asioita ja tunteita, mutta kun sain asiat järjestykseen, minusta on tullut vahvempi ja varmempi ihminen. Tuntuu hyvältä sanoa itseään kahden maan kansalaiseksi.

Seera kertoo, että ihmiset muistavat hänet edelleen muutama vuosi sitten esitetystä jaksosta.

– Vielä tänäkin päivänä ihmiset ympäri Suomea kysyvät, olenko Kadonneen jäljillä -ohjelmassa ollut henkilö. Myös muutamat adoptoidut nuoret ja aikuiset ovat kääntyneet puoleeni samantyyppisissä vaikeissa asioissa.

Seera kävi Nepalissa heti kuvauksia seuraavana vuonna 2012. Hän tutustui Nepalin kulttuuriin, uskontoon ja maisemiin.

– Haluan löytää vielä jonkun sukulaisen, joten tulen matkaamaan Nepaliin vielä tulevaisuudessa.

– Haluaisin myös adoptoida Nepalista lapsen ja olen ottanut asioista selvää, mutta valitettavasti adoptoiminen ei tällä hetkellä onnistu. Muutamia vuosia sitten Nepal lakkautti kansainvälisen adoption väärinkäytösten vuoksi. Nyt kansainvälinen adoptio on taas mahdollista, mutta Suomi ei ole uusinut sopimusta Nepalin kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja