Mainos

Kaappausuhri Kampusch: Lahjoitan vahingonkorvaukset

Kahdeksan vuotta häiriintyneen sieppaajan vankina ollut itävaltalainen Natascha Kampusch kiistää rahastavansa kaappaustarinallaan. Itävallan valtiolta vahingonkorvauksia vaativa Kampusch sanoo lahjoittavansa mahdollisesti saamansa rahat hyväntekeväisyyteen. Hän muistuttaa myös torjuneensa jättisummat, joita taannoin tarjottiin seksuaaliseen hyväksikäyttöön keskittyvästä paljastuskirjasta.

Kampusch julkaisi lähes viisi vuotta sitten päättyneestä ja 3096 päivää kestäneestä kaappauksestaan kirjan (3096 päivää) viime syksynä. Kirjassa hän kuvaa piinallisen tarkasti kaappaajansa, itävaltalaisen tietoliikenneteknikko Wolfgang Priklopilin harjoittamaa silmitöntä väkivaltaa.

Priklopil hakkasi ja ruhjoi tyttöä lähes päivittäin. 16-vuotiaana 157-senttinen Natascha painoi vain 38 kiloa, koska vainoharhainen sieppaaja piti häntä jatkuvasti nälässä. Kun Kampusch 23. elokuuta vuonna 2006 pakeni, sieppaaja teki itsemurhan heittäytymällä junan alle.

Kirjan työstäminen tuskallista

- Muistan kaiken tarkasti ja minun oli erittäin vaikea ylipäätään puhua tästä väkivallasta. Myös näiden yksityiskohtien lukeminen oli vaikeaa siinä vaiheessa, kun kirja piti käydä läpi ja virheet piti korjata, Kampusch tähdentää.

Priklopil käytti uhriaan myös seksuaalisesti hyväkseen. Tähän liittyvistä yksityiskohdista 23-vuotias itävaltalainen vaikenee.

"Hyväksikäyttötarinoista tarjottiin suurta summaa"

- Minulle tarjottiin jo vuonna 2006 sopimusta kirjan kirjoittamisesta. Näille ihmisille oli erittäin tärkeää, että kirjassa olisi juuri yksityiskohtia seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Minulle tarjottiin niistä paljon rahaa, mutta hylkäsin tarjouksen, vaikka kaikki sopimukset olivat valmiina. En halunnut myydä itseäni, Kampusch sanoo

Hän vaatii Itävallan valtiolta noin miljoonan euron korvauksia. Natascha ja hänen asianajajansa ovat vakuuttuneita, että vankeusaika olisi ollut huomattavasti lyhyempi, jos poliisi olisi seurannut keskeisiä vihjeitä päättäväisemmin.

- Jos pääsen nostamaan syytteen valtiota tai poliisia vastaan, lahjoitan mahdollisesti saamani vahingonkorvaukset hyväntekeväisyyteen, Kampusch korostaa.

Wienin keskustassa nykyisin yksin asuvaa Kampuschia on Itävallan tiedotusvälineissä syytetty häikäilemättömästä rahastamisesta. Hän itse pitää väitteitä pöyristyttävinä.

- Niitä on joskus lähes mahdoton kestää. En ole enää edes yrittänyt ajatella, miksi niitä esitetään. Se on vain ollut hyvin loukkaavaa.

Elokuva tekeillä

Kampusch on antanut useita haastatteluja sekä lehdille että televisiolle ja saanut niistä tiettävästi myös suuria rahasummia. Hänestä on tehty dokumenttiohjelma ja jonkin aikaa Itävallan kuuluisimmalla kaappausuhrilla oli myös oma haastatteluohjelma televisiossa.

Ainutlaatuisesta kaappausdraamasta on edelleen tarkoitus tehdä myös elokuva. Saksalaisen elokuvamogulin Bernd Eichingerin piti vastata sekä käsikirjoituksesta että tuotannosta. Eichinger kuoli kuitenkin alkukeväästä sydänkohtaukseen.

Natascha Kampusch kertoo Tapio Nurmisen haastattelussa kaappausvuosistaan 45 minuuttia -ohjelmassa tänään klo 20.

0:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.