Kaakaon terveyshyödyt hämmästyttävät – tiesitkö näitä?

Talvipäivien herkkujuoma, kuuma kaakao, piristää mieltä, mutta se voi sisältää myös monia mahdollisia hyötyjä terveydelle.

Kuuma kaakao on olennaisesti talveen kuuluva herkku. Vaikka kaloripitoisesta juomasta ei heti tule mieleen terveyshyödyt, oikeista ainesosista valmistettuna se kuitenkin saattaa olla terveydelle hyväksi. Sisältäähän kaakaon, tumman suklaan ja maidon yhdistelmä niin flavonoideja, antioksidantteja kuin kalsiumiakin.

Eniten terveyshyötyjä sisältävät versiot tästä juomasta koostuvatkin täysmaidosta sekä sekoituksesta oikeaa tummaa suklaata ja tavallista kaakaojauhetta sekä niin pienestä määrästä sokeria kuin mahdollista. Useimmat kaupan valmiskaakaojauheet eivät valitettavasti tarjoa näitä terveyshyötyjä. The Daily Meal -sivusto kokosi yhteen eri tutkimuksista selvinneitä yllättäviäkin hyötyjä!

Tekee hyvää sydämelle

Kaakao on hyväksi sydämen terveydelle. Kaakaon sisältämä maito saattaa brittitutkimuksen mukaan nimittäin suojata halvauksilta. Vuonna 2003 puolestaan tehtiin Cornwellin yliopistossa tutkimus, jonka mukaan kaakaossa on enemmän sydänystävällisiä antioksdiantteja kuin punaviinissä tai teessä.

Helpottaa yskää

Sille saattaa olla syynsä, miksi himoitset suklaata ollessasi kipeä. Erään tutkimuksen mukaan suklaan sisältämä teobromiini auttoi taltuttamaan yskää paremmin kuin yskänlääkkeenä tunnettu kodeiini.

Ehkäisee diabetesta

Erään italialaistutkimuksen mukaan tumma suklaa saattaa kiihdyttää insuliiniaktiviteettia ja vähentää näin riskiä sairastua diabetekseen. Bostonissa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin puolestaan, että maidonkin sisältämä kalsium saattaa ajan myötä vähentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Auttaa painonpudotuksessa

Tenneseessä suoritetussa kuuden kuukauden tutkimuksessa saatiin selville, että kolme annosta kalsiumpitoisia maitotuotteita nauttineet ylipainoiset henkilöt kadottivat enemmän vatsarasvaa kuin he, jotka noudattivat samankaltaista ruokavaliota ilman maitotuotteita. Toisen tutkimuksen mukaan tumma suklaa saattaa auttaa hidastamaan ruoansulatusprosessia luoden kylläisyyden tunteen.

Ehkäisee syöpää

Cornellin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kaakao sisältää antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan syövältä. Joidenkin tutkimusten mukaan myös maidosta löytyvät D-vitamiini ja kalsium saattavat ehkäistä syöpää.

Madaltaa verenpainetta

Saksalaistutkimuksen mukaan tumma suklaa saattaa madaltaa korkeaa verenpainetta. Myös maito saattaa toimia samalla tavalla sen sisältämien D-vitamiinin ja kalsiumin ansiosta.

Aivoille hyväksi

Johns Hopkinsin yliopiston tutkijoiden mukaan tumma suklaa saattaa suojata halvausten aiheuttamilta vahingoilta. Virginian yliopiston tutkimuksen mukaan myös maito pystyy samaan.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat