JYP-luotsi Mikko Heiskaselta yllättävä lausunto kriisin keskellä – näin JYP-tähdet kommentoivat Sami Niku -kohua

JYP tekee 1-2 maalin 1:25
Teemu Erosen ratkaisi 2-1-maalillaan helpottavan voiton JYPille.

JYPin päävalmentajaksi joulukuussa noussut Mikko Heiskanen sai hetken helpotuksen, kun jyväskyläläiset voittivat keskiviikkona Tapparan. Kovan kohun keskelle päätynyt Heiskanen sanoo yllättäen nauttineensa jokaisesta päivästään päävalmentajana.

Tunnelma Nokia Arenan uumenissa oli riehakas keskiviikkoiltana. JYPin onnistui viimein ottaa ensimmäinen voittonsa joulukuussa Jukka Rautakorven päävalmentajana korvanneen Mikko Heiskasen alaisuudessa.

Yhdeksän ottelun mittaiseksi venynyt tappioputki alkoi jo rassata.

Pitkä ja kivinen tie on käyty. Totta kai tuntuu hyvältä voittaa jääkiekko-ottelu ja varsinkin sarjan kärkijoukkue, joukkueen kärkipelaajiin kuuluva Jerry Turkulainen sanoi.

Ajatukset ovat menneet ylös ja alas ja sivuttain. Olen koettanut keskittyä vain omaan hommaan, että saan itseni parhaimmillani kentälle.

Kanadalaislaituri Reid Gardinerin mukaan joukkue on pysynyt yhtenäisenä vaikeuksista huolimatta.

Voimme huokaista syvään, kun tappioputki on ohi. Nyt meidän täytyy kuitenkin taas kasata itsemme. Huomenna (torstaina) on taas peli edessä, Gardiner sanoi.

On ollut vaikeaa välillä. Yksi asia, josta voimme olla ylpeitä, on se että olemme pysyneet yhtenäisenä joukkueena.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

"Varmasti henkinen sokkitila"

Helpottunut oli ottelun jälkeen myös Heiskanen. Hymy oli herkässä.

JYPin kulunutta kuukautta ennen keskiviikon voitto-ottelua voi kuvailla katastrofaaliseksi.

Seura tiedotti 20. joulukuuta, että Rautakorven aika joukkueen päävalmentajana oli ohi. Tilalle nimettiin joukkueen apuvalmentajana toiminut, päävalmentajana hyvin kokematon Heiskanen. 

Rautakorven potkut tulivat monille yllätyksenä. Takana oli 3-2-jatkoaikavoitto Ässistä, ja JYP kilpaili väkevästi pudotuspelipaikasta, jopa paikasta kuuden joukossa.

Noin kuukautta myöhemmin takana on yhdeksän tappiota ja keskiviikon helpottava vierasvoitto Tapparasta. Sijalla 14 olevalla JYPillä on matkaa alempaan pudotuspeliviivaan kahdeksan pistettä. Mitä tapahtui?

Varmasti henkinen sokkitila. Muutokset ovat aina tietynlaisia kriisitilanteita. Osa käsittelee ne nopeammin ja osa vähän pidempään jää. Uskoisin, että siitä on kysymys, Heiskanen sanoo.

Kuohunta ei ole jäänyt suinkaan vain kentälle. JYPin tiedottaminen Rautakorven potkujen syistä on ollut hämmentävää, ja oman lusikkansa soppaan on laittanut myös Heiskanen. Tappiollisen Kärpät-ottelun jälkeen tammikuun alussa hän arvosteli kärkipelaajaan rajuin sanankääntein julkisesti, mitä pidettiin laajasti kummallisena toimintana.

Viimeisin kohu alkoi, kun Sami Niku jäi sivuun viime perjantain HIFK-ottelun kolmannesta erästä, eikä ole ollut JYPin kokoonpanossa kahdessa seuraavassa pelissä. Keskiviikkona Heiskanen kommentoi Nikun tilannetta ja tämän jatkoa hänen valmentamassaan JYPissä niukkasanaisesti.

Heiskanen myöntää ajan olleen turbulenttista, mutta sanoo, ettei se ole vaikuttanut häneen. Hän sanoo jättäneensä uutisten lukemisen tarkoituksella vähäiseksi. Heiskanen kommentoi päävalmentajajaksoaan yllättävän positiiviseen sävyyn.

Ei minua se haittaa. Tiedän tasan tarkkaan, mitä joukkueen kanssa tehdään. Olen joka päivä nauttinut työnteosta, vaikka tiedän, että taustalla myllää vaikka mitä ja kaikenlaisia asioita seuran sisällä, Heiskanen sanoo.

Jotenkin sitä uskoo itseensä ja pitää vahvana, että nämä ovat kuitenkin jotenkin tarkoitettuja nämä huonommatkin päivät. Sen takia sitten nauttii ja osaa nauttia vielä enemmän, kun on ollut huonompiakin päiviä.

Heiskasen mukaan henki joukkueen sisällä on säilynyt hyvänä myllerryksestä huolimatta.

Siihen nähden, missä tilanteessa ollaan ja millainen putki tohon vetäistiin, on ollut yllättävän hyvä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Turkulainen ja Gardiner vakuuttavat, etteivät kohut ole juuri vaikuttaneet tekemiseen kentällä. Turkulaisen mukaan porukka on pysynyt tiiviinä, eikä ole "heilunut suuntaan tai toiseen".

Se (kuohunta) vaikuttaa joihinkin enemmän tai vähemmän. On pystytty käsittelemaan, puhumaan niistä avoimesti. Sekin (kuohunta) kuuluu tähän hommaan, mutta nyt sekin on ollut aika isoa. Ei siitä sen enempää, Turkulainen toteaa.

Joitain olen lukenut, mutta yrittänyt jättää vähemmälle. Yrittänyt keskittyä tuohon, että saan itsestäni kaiken irti jäällä. Se on mun hommani.

Turkulainen ja Gardiner kuuluvat JYPin johtaviin pelaajiin, eli niihin, joiden asennetta Heiskanen kyseenalaisti julkisesti tappiollisen Kärpät-ottelun jälkeen.

Gardiner sanoo itse pelanneensa heikosti tuohon aikaan. Gardiner on Heiskasen alaisuudessa kerännyt tehot 4+2. Mainitussa Kärpät ottelussa 3. tammikuuta hän osui kerran. Heiskasen kritiikkiä hän kommentoi rauhallisesti.

Riippuu siitä, miten asiaa katsoo. Tiedän, että en pelannut hyvin siinä pelissä, enkä sitä edeltäneissä peleissä. Se oli tietyllä tapaa oikeutettua. Se oli hyvä herätys. Henkilökohtaisesti yritän vain pelata omaa peliäni ja kehittyä. En pelannut silloin kovin hyvin, Gardiner toteaa.

Turkulainen on asiasta niukkasanaisempi. Hänen mukaansa asia käsiteltiin "kopin sisällä", eikä hyökkääjä halua puhua asiasta sen enempää. Turkulainenkaan ei ole ollut tyytyväinen omaan tekemiseensä tappioputken aikana. Pistepörssin kärkisijoilla keikkunut laituri on Heiskasen valmentamissa kymmenessä ottelussa kerännyt nyt tehot 0+6.

Varmasti jokainen on ollut vähän pettynyt omaan tuloksentekoonsa ja peliinsä. Mun mielestäni tänään pystyttiin näyttämään, että pystytään pelaamaan kärkijoukkuetta vastaan ja voittamaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Sami Nikun tilannetta Turkulainen kommentoi niukkasanaisesti.

Totta kai Sami Nikulla oli isot saappaat ja onkin. Tarvitaan aina paikkaajia. "Ertsi" (voittomaalin tehnyt Teemu Eronen) näytti tänään ja voitti meille pelin. Jonkun täytyy täyttää nekin (saappaat), Turkulainen sanoo.

Ollaan puhuttu asia läpi. Katsotaan, mihin asia menee.

Myös Gardiner korostaa Nikun tärkeyttä joukkueelle. Tähtipuolustajan puuttumiseen kokoonpanosta täytyy sopeutua.

Teemme omaa hommaamme riippumatta siitä, keitä on kokoonpanossa. Kaikilla on oma roolinsa. Välillä jätkiä puuttuu kokoonpanosta. Jos putoaa kokoonpanosta, viesti on selkeä. Täytyy pelata kovemmin ja joukkueelle.

Kaikesta kuohunnasta ja heikosta tuloskunnosta huolimatta Gardiner vakuuttaa pelaajien seisovan päävalmentaja Heiskasen takana.

Kaikki pelaavat valmentajalle ja joukkueelle. Hän on loistava valmentaja ja olemme sataprosenttisesti hänen takanaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Raketit vielä ampumatta

Kohun käydessä kuumimmillaan JYP linjasi puheenjohtaja Jukka Seppäsen suulla, että joukkue keskittyy jatkossa vain tavoitteensa, eli pudotuspelipaikan saavuttamiseen.

Tuo tavoite on lipunut jyväskyläläisittäin huolestuttavan kauas.

Eihän siinä mitään, tietynlaisia pudotuspelejä on jo nyt meille. Keskitytään vain seuraavaan vaihtoon käytännössä. Mennään niin hetki kerrallaan tässä, se tuo tulosta. Työntekoa, niin kuin olen pitänyt arvona tässä, Heiskanen sanoo.

Ei me shamaania saada koppiin, eikä itselläkään ole shamaanin taitoja, niin ihan raa'an työnteon kautta se tulee ja yhteisen homman.

Päävalmentajan mukaan tehdyt pienet pelilliset muutokset alkavat näkyä joukkueen tekemisessä.

Meillä on selvä sapluuna, miten pelataan. Koutsataan sitä koko ajan.

Vanha viisaus sanoo, että menestykseen tähtäävä joukkue tarvitsee matkalleen myös vaikeuksia, joista ylipäästyään joukkue on entistä vahvempi. Heiskanen allekirjoittaa väitteen ja sanoo uskovansa vahvasti pudotuspelipaikkaan.

Ainahan ne kasvattavat, mitä valitettavasti elämässäkin on, että pitää jotain menettää tai olla nurjalla puolella, että voi nähdä sitä niin sanottua hyvää puolta tai nauttia pienistä asioista. Uskon, että kun tämän läpi tullaan, kyllähän se vahvistaa ihan valtavasti, Heiskanen sanoo, mutta muistuttaa realiteeteista.

Kyllähän se näin on, jokainen menestyvä jääkiekkojoukkue on nähnyt ne huonommat puolet. Meillä on tässä ollut se. Mutta se oli tosiaan yksi voitto vasta. Ei tässä raketteja voida ruveta ampumaan vielä.

JYP kohtaa torstaina Kouvolassa KooKoon. Ottelu alkaa kello 18.30.

Lue myös:

    Uusimmat