Kuvat todistavat: Useita Venäjän hävittäjiä tuhoutunut Krimillä väitetyssä ATACMS-iskussa

Satelliittikuvat paljastavat Venäjän hävittäjien tuhoutuneen Krimin sotilaslentokentällä 1:00
Satelliittikuvat paljastavat Venäjän hävittäjien tuhoutuneen Krimin sotilaslentokentällä.

Venäjä väitti torjuneensa hyökkäyksen.

Satelliittikuvat todistavat, että Krimin Sevastopolin kaupungin Belbekin sotilaslentokentällä on tuhoutunut kolme hävittäjää Ukrainan hyökkäysten seurauksena, CNN kirjoittaa.

Ukraina väitti perjantaiaamuna Venäjän menettäneen kaksi hävittäjää viimeisen 24 tunnin aikana. Ukraina ei tarkentanut, miten Venäjä hävittäjät menetti.

Satelliittikuvat voi katsoa jutun alussa olevalta videolta.

Kaksi kuvissa näkyvistä tuhoutuneista hävittäjistä on kiitotiellä ja kolmas suojarakennuksessa. Yhdysvaltalaisen BlackSkyn ja Maxarin satelliittikuvissa näkyy myös vaurioituneita rakennuksia. 

Eilen partisaanit väittivät ukrainalaismedia Kyiv Independentin mukaan, että Belbekin kentän ohjus- ja tykistöammusvarasto on vaurioitunut.

Partisaanien mukaan vaurioituneessa ohjus- ja ammusvarastossa säilytetään "suurin osa" sotilaslentokentän Su-27-, Su-30- ja MiG-31 -hävittäjien ohjuksista. 

Myös muu lentokentän infrastruktuuri väitetysti kärsi "merkittäviä vaurioita", väitti puolestaan Atesh-Telegram-kanava. The Crimean Wind -Telegram-kanava puolestaan väitti, että kentällä sijaitseva polttoainevarasto on syttynyt tuleen.

Esimerkiksi valkovenäläinen Nexta jakoi videon, jossa väitettiin näkyvän, miten Belbekin lentokentällä paloi polttoainevarasto.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Venäjä: Torjuimme ATACMS-hyökkäyksiä

Venäjän miehityshallinto väitti toissapäivänä maan ilmavoimien torjuneen Venäjän miehityshallinnon kuvernöörin Mikhail Razvozhayevin "massiiviseksi" kuvaileman ilmahyökkäyksen Krimin niemimaalle.

Razvozhayevin mukaan kolme asuinrakennusta ja yksi auto vaurioituivat alas ammutun ohjuksen sirpaleista. Samassa Telegram-viestissä hän pyysi, ettei Venäjän armeijan toimia tai "vihollisen hyökkäyksen tuloksia" kuvata.

Venäläisviranomaiset ovat tyypillisesti väittäneet maan torjuneen Ukrainan ilmaiskut siinäkin tapauksessa, että ne ovat aiheuttaneet merkittäviä materiaalisia vahinkoja.

Venäjän puolustusministeriö kertoi, että venäläisjoukot ampuivat alas kymmenen yhdysvaltalaista ATACMS-ohjusta Krimin alueella. Kuvernööri Razvozhayev puolestaan kirjoitti Venäjän ampuneen alas viisi ATACMS-ohjusta. 

Kyse on ilmeisesti kahdesta eri iskusta. Varmuutta ATACMS-ohjusten käytöstä ei ole.

Razvozhayev sanoi aiemmin Venäjän ampuneen alas useita ohjuksia vesialueiden yllä ja Sevastopol-Belbekin lentoaseman alueella.

Ukraina ei ole suoraan kommentoinut tapausta. Ukraina kommentoi tyypillisesti niukasti tai ei lainkaan Krimille tai Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisälle tehtyjä hyökkäyksiä.

– Emme voi kertoa mitään yksityiskohtia, koska meillä ei ole saatavilla vahvistettuja tietoja, sanoi Ukrainan armeijan tiedottaja Dmytro Pletenchuk CNN:n mukaan torstaina.

Venäjän laivastotukikohdassa räjähdyksiä

Venäjän satamakaupunki Novorossijsk on ollut aamuyöllä ohjus- ja dronehyökkäyksen kohteena, kertoo venäläinen Telegram-kanava Astra.

Hyökkäyksen kohteita ovat raporttien mukaan olleet ainakin satama ja öljyvarasto. Astra on julkaissut iskuista myös video- ja kuvamateriaalia, joissa näkyy sekä räjähdyksiä, tulipalo että ilmatorjunnan tulitusta.

Novorossijskin sataman merkitys Venäjän Mustanmeren laivastolle on kasvanut huomattavasti sodan aikana. Venäjä on siirtänyt laivastoaan suhteellisen turvallisena pidettyyn Novorossijskin satamaan Krimin niemimaalla sijaitsevan Sevastopolin tukikohdan jouduttua lukuisten hyökkäysten kohteeksi erityisesti viime syksystä lähtien.

Novorossijskin hyökkäyksestä voi lukea lisää alla olevasta linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat