Alkoholilain käsittelystä tuli "käsikirjoitettu näytelmä"

Pöllöraati: Hallitus ajaa uutta alkoholilakia kuin käärmettä pyssyyn 10:28
Katso videolta, mitä mieltä Pöllöraati on alkoholilainsäädännöstä käydystä keskustelusta

Huomenta Suomen Pöllöraadin mukaan alkoholilain muutos tulee menemään läpi poliittisesta teatterista huolimatta. 

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti tänään esittää alkoholilain hylkäämistä.

Lakimuutoksella ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nousisi käymisteitse valmistettujen juomien kohdalla nykyisestä 5,5 prosentista kahdeksaan prosenttiin. Oppositiopuolueiden lisäksi alkoholilain muutosesitystä vastusti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa odotetusti hallituspuolue kristillisdemokraattien edustaja Päivi Räsänen.

– Käsikirjoitettu näytelmähän tässä nähtiin. Tämä on jo hallitusohjelmassa sovittu asia, että kristillisdemokraatit saa vapaat kädet, Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen sanoo. 

Laki menee todennäköisesti läpi valiokunnan mietinnöstä huolimatta

Tammisen mukaan lakiehdotuksen vastustus ei kuitenkaan todennäköisesti muuta lopputulosta, sillä laki voidaan valiokunnan hylkäyksestä huolimatta vielä hyväksyä täysistunnossa vastalausemenettelyn kautta.

Tämä ei ole mitään uutta, sanoo Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki

Silloin kun Juha Sipilän hallitus vapautti alkoholia, niin myös silloin kriitikot maalailivat kauhukuvia, että kohta suomalaiset kaatuilevat katuojiin, hän jatkaa. 

MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg huomauttaa, että tuolloin nähtiin samanlainen teatteri kuin nyt. Myös silloin sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi laista hylkäävän mietinnön. 

Laki menee kuitenkin läpi, koska hallituksella on enemmistö. Myös osa oppositiosta haluaa, että käymisteitse valmistetut kahdeksan prosenttia alkoholia sisältävät juomat tulevat ruokakauppoihin, Berg sanoo. 

Koskee vain käymisteitse valmistettuja juomia

Lakiehdotus koskee nimenomaan vain käymisteitse valmistettuja korkeintaan kahdeksanprosenttisia alkoholijuomia. Esimerkiksi tislaamalla valmistettuja saman vahvuisia alkoholijuomia laki ei ruokakauppoihin sallisi. 

Laki on kaikin puolin torso, mutta sen voi nähdä hyvällä tahdolla yhtenä askeleena siihen, että viinit olisivat ruokakaupoissa, Jussi Kärki sanoo. 

Tamminen toteaa, että alkoholilainsäädäntö on puolin ja toisin tunteita herättävä asia. 

Tuntuu, että oppositiossakaan kaikki eivät ole aina samanmielisiä, esimerkiksi vihreiltä tuli taannoin kahdelta eri ihmiseltä täysin päinvastaiset tiedotteet, Tamminen sanoo. 

Berg toteaa, että erimielisyys ei rajoitu vain oppositioon, sillä myös hallituspuolueiden sisällä on erilaisia näkemyksiä alkoholilainsäädännön muutoksesta. Tammisen mukaan nykyinen hallituskokoonpano on kuitenkin panimoalan näkökulmasta parhaita mahdollisia. 

Vaikka tämä on kristillisdemokraateille kynnyskysymys, niin askeleen ottaminen panimoalan suuntaan ei kaikilla hallituskokoonpainoilla onnistuisi, Tamminen sanoo. 

Päivitys klo 13:12 Jutussa luki aiemmin: Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti torstaina tehdä alkoholilain muutosesityksestä hylkäävän mietinnön. Muokattu muotoon: Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti tänään esittää alkoholilain hylkäämistä.

Lue myös:

    Uusimmat