Ukrainan kärkikenraali: Kiovan joukot valmistautuvat maahyökkäykseen

Sota-asiantuntijoiden mukaan Ukraina luo itselleen pitkäaikaisia ongelmia lyhytaikaisilla ratkaisuilla.

Ukrainan asevoimien komentajan Oleksandr Syrskyin mukaan Kiovan alueen joukot valmistautuvat puolustamaan Pohjois-Ukrainan Sumyn aluetta, joka sijaitsee noin 200 kilometriä pääkaupungista itään. Sumyn alue sijaitsee Ukrainan Venäjän vastaisella rajalla.

Viikko sitten Venäjä laajensi rintamaa lähes 70 kilometrillä hyökkäämällä Ukrainan rajan yli Harkovan alueella. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan tilanne Harkovassa on saatu hallintaan. Eilen Zelenskyi kuvaili rintamatilannetta alueella hyvin vaikeaksi.

Ukrainaa on kritisoitu siitä, että Venäjä pystyi etenemään varsin nopeasti kilometrikaupalla Harkovan alueella. Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle antamassaan haastattelussa ukrainalaissotilas kuvasi tapahtunutta petokseksi.

– Siellä ei ollut ensimmäistä puolustuslinjaa. Me näimme sen. Venäläiset vain kävelivät rajan yli. He vain kävelivät rajan yli ilman mitään miinakenttiä, Denys Yaroslavskyi totesi BBC:lle.

Venäjän hyökkäyksen ensihetket väitetysti näyttävä video on julkaistu sosiaalisessa mediassa. Video on yli 12 minuuttia pitkä. Sen voi katsoa tästä linkistä tai alla olevasta X-julkaisusta, jossa on myös teksitetty englanniksi joitain kohtia. 

Videon kerrotaan sisältävän venäläisten ja ukrainalaisten välistä tulitaistelua, eikä sitä suositella herkille. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Harkovan alueen puolustamiseen kohdistuneen kritiikin huomioiden ei ole yllättävää, että Syrskyi mainitsee Kiovan alueen joukkojen olevan valmiita puolustamaan Sumyn aluetta. 

Harkovan alueen sotilaskomentaja on vaihdettu Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Syytä tälle ei annettu, mutta syyksi on epäilty juuri puolustuksen epäonnistumista.

Julkisesti tiedettiin, että Venäjä oli kasannut Harkovan läheisyyteen jopa 50 000 sotilasta. Vain neljä päivää ennen Venäjän hyökkäystä raportoitiin, että Venäjä on siirtänyt Belgorodiin 76. laskuvarjodivisioonan osia.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi tuolloin, että joukkojensiirto on osa Venäjän laajempaa operaatiota, jolla se pyrkii kasaamaan alueelle "operatiivisesti merkittävän" määrän joukkoja, joilla se voisi tulevaisuudessa hyökätä.

Tuo ISW:n maalailema tulevaisuus koitti vain satakunta tuntia myöhemmin.

Harkovan alueen rintamatilanne 17. toukokuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän, siniset Ukrainan hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.
Harkovan alueen rintamatilanne 17. toukokuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän, siniset Ukrainan hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Lyhytaikaisia ratkaisuja, pitkäaikaisia seurauksia

Ukraina on lähettänyt Donetskin alueelta joukkoja Harkovan seudulle, kirjoittavat sota-asiantuntijat Michael Kofman ja Rob Lee yhdysvaltalaislehti New York Timesissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Joukko- ja ammuspulasta kärsivä Ukraina pyrkii tyypillisesti tilkitsemään Venäjän paikallisia läpimurtoja lähettämällä paikalle "parhaita prikaatejaan ja eliittijoukkojaan".

Itä-Ukrainan Donetskin alue on ollut Venäjän päähyökkäyssuunta koko alkuvuoden. Venäjä ei ole tehnyt alueella suuria läpimurtoja, mutta toisaalta Ukraina ei ole kyennyt pysäyttämään Kremlin joukkojen tasaista etenemistä.

Kofman ja Lee kuvailevat lähestymistapaa tulipalojen sammuttamiseksi. Sama ilmiö näkyi ennen Harkovan hyökkäystä myös Itä-Ukrainan Bahmutin ja Avdijivkan taisteluissa. Tämä on Ukrainan kannalta ongelmallista, sillä tehokkaimmille yksiköille ei jää aikaa levätä. Ukraina myös pilkkoo prikaateista yksittäisiä pataljoonia taisteluihin.

– Nämä ovat lyhytaikaisia ratkaisuja, joilla on pitkäaikaisia seurauksia, koska nämä yksiköt heikentyvät ajan myötä, Kofman ja Lee kirjoittavat.

Lue myös:

    Uusimmat