Putin: Venäjällä ei aikeita vallata Harkovan kaupunkia

Venäjä väittää: Ukraina pommitti "massiivisesti" Belgorodin rajakaupunkia 1:11
Venäjä sanoi myös viime viikolla, että Ukraina pommitti "massiivisesti" Belgorodin rajakaupunkia.

Venäjällä ei ole tällä hetkellä aikeita vallata Harkovan kaupunkia Ukrainassa, presidentti Vladimir Putin sanoo.

– Mitä tulee tapahtumiin Harkovan rintamalohkolla, se on heidän oma vikansa. He ovat tulittaneet kranaateilla ja tulittavat edelleen rajakylien asutusalueita, Putin sanoi Kiinassa pitämässään tiedotustilaisuudessa,

– Olen sanonut julkisesti, että jos tämä jatkuu, olemme pakotettuja luomaan turvallisuusvyöhykkeen, presidentti jatkoi.

Putin sanoi keskustelleensa Ukrainan tilanteesta myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Putinin mukaan Kiina on yrittänyt tosissaan ratkaista konfliktia.

– Olemme toistuvasti sanoneet, että uskomme Kiinan todella pyrkivän ratkaisemaan tämän ongelman: se tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja ja käyttäytyy hyvin joustavasti.

Venäjä aloitti viikko sitten laajan hyökkäyksen Harkovan alueelle ja on ilmoituksensa mukaan onnistunut valtaamaan viikon aikana 12 asutuskeskusta. Ukraina on evakuoinut liki 9 000 siviiliä rajan pinnasta.

Uutistoimisto AFP on laskenut ajatushautomo ISW:n tietojen perusteella, että Venäjä on vallannut viikon aikana Ukrainan alueita noin 280 neliökilometriä. Kyseessä on Venäjän laajin maa-alueiden valtaus noin puoleentoista vuoteen.

Valtaosa Venäjän valtaamista alueista on ollut Ukrainan koillisosassa, mutta venäläisjoukot ovat edenneet myös etelässä.

Venäjä: Äiti ja pikkupoika kuolivat

Venäjän mukaan Ukraina teki suuren lennokkihyökkäyksen Venäjälle ja miehitetylle Krimin niemimaalle perjantain vastaisena yönä.

Venäjän viranomaisten mukaan hyökkäyksessä kuoli kaksi ihmistä, joista toinen oli pieni lapsi. Lisäksi hyökkäys sytytti tuleen öljynjalostamon.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ilmatorjunta pudotti toistasataa Ukrainan taistelulennokkia viime yönä. Puolustusministeriön mukaan lennokkeja pudotettiin Krimillä sekä Krasnodarin, Belgorodin ja Kurskin alueilla. Lisäksi laivasto tuhosi ministeriön mukaan useita meridrooneja Mustallamerellä.

Belgorodin alueen kuvernöörin Vjatsheslav Gladkovin mukaan lennokkihyökkäyksessä kuolivat autolla lähellä Ukrainan rajaa liikkuneet äiti ja nelivuotias poika. Isä haavoittui.

Venäläisviranomaisten mukaan myös Brjanskin alueella Ukrainan rajan tuntumassa yksi ihminen kuoli Ukrainan tykistötulituksessa.

Krasnodarin alueen rannikkokaupungissa Tuapsessa kaksi lennokkia osui öljynjalostamoon. Osuma sai aikaan suuren tulipalon mutta ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Bessonovkan kylässä syttyi puolestaan tuleen osuman saanut huoltoasema.

Sevastopolin satamakaupungissa Krimillä sähköt katkesivat osittain sen jälkeen kun taivaalta pudonneet lennokin jäännökset osuivat muuntamoon, kertoivat alueen miehitysviranomaiset.

Video: Ukraina pääsi kohutun venäläisen "kilpikonnatankin" ihon alle 0:32

Video: Ukraina pääsi kohutun venäläisen "kilpikonnatankin" ihon alle.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 17.5.2024 kello 18.35.

Lue myös:

    Uusimmat