Jukka Kuoppamäki: Lapset kuuluvat nuoruuteen

Jukka Kuoppamäki löysi vaimonsa Sirpan jo nuorena. Ensimmäinen lapsi syntyi pariskunnan ollessa vasta 19- ja 20-vuotiaita.

– Siinä iässä lastenkasvatus sujuu luonnonmenetelmillä, kuin itsestään. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän nousee mieleen kysymyksiä, Kuoppamäki sanoo.

Muusikko on vakaasti sitä mieltä, että lapset kuuluvat nuoruuteen. Hänen kokemuksensa mukaan esikoisen kasvattaminen oli paljon helpompaa kuin kuopuksen, joka syntyi 20 vuotta myöhemmin.

– Kun ikää tulee, vanhemmalla muodostuu ikään kuin intellektuelli suhtautuminen lapseen, ja vanhempi alkaa helposti kysellä lapselta kaikkea. Jos yksivuotiaalta kysyy, haluaisiko hän sinisen vai punaisen tutin, ei siinä ole mitään järkeä, Kuoppamäki naurahtaa.

Kaksi maata, kaksi kotia

Kuoppamäet kasvattivat lapsensa perinteisin menetelmin.

– Kasvatimme seitsemän lastamme kuten meidät itsemme oli kasvatettu. Toisaalta lapsemme myös kasvattivat toisiaan. Esikoisemme Anna oli ikään kuin sijaisemo, kun Sirpa oli töissä, Kuoppamäki kertoo.

Nykyään Kuoppamäillä on kahdeksan lastenlasta, iältään 3–17-vuotiaita. Kolme heistä asuu Helsingissä ja viisi Kölnissä. Maiden väliä on onneksi helppo ja nopea matkustaa lentäen.

Kun pappisvirka loppuu, Kuoppamäki harkitsee muuttavansa vaimonsa kanssa Kölniin.

– Kuten Sirpa sanoo, menemme sitten laivalla tai lentäen kumpaan suuntaan tahansa, olemme aina matkalla kotiin.

Studio55/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja