Juhannuksenviettäjä, muista kokkoon liittyvät vastuut

Juhannuskokkoa sytyttäessään tulisi muistaa myös tulensytyttäjän vastuut. Kokkoihin liittyvät onnettomuudet eivät kuitenkaan aiheudu useimmiten pelkästä tulen varomattomasta käsittelystä.

Juhannuskokon sytyttäjä on aina vastuussa syntyvistä vahingoista. Mikäli kokon sytyttämiseen on saanut luvan maanomistajalta, on hänkin mahdollisessa onnettomuustilanteessa vastuullinen.

– Maanomistajankin, joka antaa luvan, täytyy miettiä se, mihin hän antaa luvan. Tulenkäyttäjän tulee tuntea vastuunsa siihen saakka, kunnes ympäristö, jossa tulta on pidetty, on ikään kuin palautunut entiseen tilanteeseensa, sanoo Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

Runsas päihteiden käyttö lisää onnettomuuksia

Onnettomuuksien aiheuttaja ei kuitenkaan yleensä ole Hakalan mukaan huolimattomuus tai väärin koottu kokko, vaan päihteet.

– Jos päihteitä käytetään runsaasti ja reippaasti, niin silloin maalla ja vesillä tapahtuu ikäviä asioita. Tämä on yleensä se suurin syy.

Runsas päihteiden käyttö saattaa johtaa lasten ja nuorten huolehtimisen laiminlyöntejä, jolloin heille sattuu vahinkoja ja tapaturmia. Päihteet vaikuttavat myös aikuisten onnettomuuksiin huonontaen harkintakykyä ja aiheuttaen näin vaaratilanteita.

Hakalan mukaan huomiota tulisikin kiinnittää siihen, että avotuleen liittyvät asiat ovat halussa ja kokon poltto ja sammuttaminen ovat hyvin suunniteltuja ja toteutettuja.

Varoittelusta huolimatta Hakala haluaa muistuttaa myös juhannuksen mukavasta puolesta. Hänen mukaansa keskikesän juhlinnat sujuvat pääasiallisesti hyvin.

– Toivotan, että jatketaan tänäkin juhannuksen iloisella mielellä ja vietetään oikein hauska juhannus, oli sää mikä tahansa.

Kuuntele juhannusmusiikkia MTV Lifestylen Spotify-listalta!

Lue myös:

    Uusimmat