Mainos

Juha aikoo ajaa koiravaljakolla 1 300 kilometriä parissa viikossa: "Katsotaan pärjääkö nykykaveri talvisodan olosuhteissa"

Koiravaljakkoharrastaja Juha Romppanen aikoo tehdä 1 300 kilometrin reissun valjakkonsa kanssa Suomen halki ensi helmikuussa. Matkalla hän haluaa kunnioittaa ensi vuonna 100 vuotta täyttävää Suomea.

– Katsotaan pärjääkö nykyajan kaveri samoissa olosuhteissa, joissa veteraanit taistelivat. Talvisodassa oli ankarat pakkaset, ja minulla onkin pieni toive, että myös minun reissuni aikana olisi pakkasta.

– Tällä tavalla kunnioitan satavuotiasta Suomea ja myös vuosi sitten edesmennyttä isääni. Hän oli puolustusvoimien palveluksessa ja selviytymisen ammattilainen.

30-vuotias Romppanen on myös Suomen valjakkourheilijoiden puheenjohtaja. Hänen mukaansa 1 300 kilometriä on harvinaisen pitkä matka koiravaljakon vetämäksi. Lisäksi Suomen vaihtelevat olosuhteet tekevät reissusta haastavan: keli voi olla mitä vain plusasteiden ja –40 asteen välillä.

– Haluan haastaa itseni ja koirat. Kukaan ei ole ajanut Suomessa valjakolla näin pitkää matkaa. 

10 koiran valjakko lähtee mukaan

Juha Romppanen aikoo matkata valjakolla Virolahdelta aina Suomen, Norjan ja Ruotsin rajalle asti. Mukaan lähtee kymmenen koiraa.

– Kahdeksan koiraa vetää valjakkoa ja kaksi on varakoirina, jos vetokoirille käy jotakin. Koirien hyvinvointi on koko ajan etusijalla.

Romppanen suunnittelee ajavansa noin sata kilometriä päivässä.

– Yövyn matkalla teltassa metsissä ja koirat nukkuvat ulkona hangessa.

Romppanen toivoo, että myös Etelä-Suomessa olisi tuohon aikaan lunta. Hänellä on kuitenkin varasuunnitelma, jos lunta ei ole.

– Sitten otan mukaan vähemmän koiria ja etenen kävellen tai pyörällä. Suunnitelmasta en kuitenkaan kelien takia peruuta.

Kova harjoittelu takana

Romppanen kertoo treenanneensa koirien kanssa matkaa varten elokuusta lähtien.

– Niillä pitäisi olla 1500–2000 juoksukilometriä alla ennen helmikuun reissua. Niitä onkin ajatettu 3-4 kertaa viikossa elokuusta asti. Tärkeää on myös, että koirat saavat riittävästi lepoa ja hyvää ruokaa.

Matkalla koirat vetävät valjakkoa noin 15 kilometrin tuntivauhtia. 

– Koirien huippunopeus olisi 30-40 kilometriä tunnissa, mutta pidättelen niitä ja mennään hiljempaa.

Romppanen aikoo raportoida matkasta ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Hän suunnittelee tekevänsä matkasta myös dokumentin.

– Tv-yhtiöt eivät dokumentista innostuneet niin ajattelin, että teen sen sitten itse. Tiedän, että se kiinnostaa suomalaisia.

Romppasen on tarkoitus lähteä matkaan helmikuun 6. päivä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.