Jugend-henkisiä moderneja koteja entiseen sairaalamiljööseen Sipoon Nikkilässä

Sipoon Nikkilään rakennettiin 1920 ja -30 -luvuilla uusi, ajanmukainen hoitolaitos vastaamaan pääkaupungin kasvaneeseen psykiatrisen hoidon tarpeeseen. Laitoksen palveluista ovat sittemmin nauttineet lukuisat erityisesti taide- ja kulttuurielämämme vaikuttajat; yhtenä mainittakoon runoilija L. Onerva. Onerva päätti joutuneensa luostariin rangaistuksena synneistään ja siirsi tuntonsa moniin runoihin. Niistä tunnetuimpia lienee "Vanha luostari", johon hänen miehensä, Leevi Madetoja sävelsi kuoroteoksen.

Viime vuosisadan lähetessä loppuaan tämä noin 30 km päässä Helsingin keskustasta sijaitseva sairaala alkoi sitten pikku hiljaa lopetella toimintaansa. Upeaan puistomiljööseen ja sen keskellä kohoaviin, puhdaslinjaista myöhäisjugendia edustaviin rakennuksiin iski silmänsä NCC, joka on nyt muutaman vuoden aikana korjannut peruskorjannut entisen sairaalan asunnoiksi. Ensimmäiset kohteet valmistuivat kolme vuotta sitten mutta työ Nikkilän Itäisen Jokipuiston alueella jatkuu edelleen. Lisää asuntoja on odotettavissa myyntiin.

Hyvän asumisen tarkastajamme Katja Soini kävi tutustumassa alueeseen ja asuntoihin ja kysymässä kahdelta perheeltä, onko asuminen Itäisessä Jokipuistossa oikeasti hyvää asumista.

Pia Peltonen ja Mika Koskelainen sekä Sofia, 9 kk. ovat asuneet Nikkilässä kaksi ja puoli vuotta. Ensimmäisen alueen käytyä pieneksi he muuttivat nykyiseen, As.Oy. Ekborgissa. Asunnossa on kolme huonetta, keittiö ja sauna ja neliöitä löytyy 83,5.

"Kun kuulin, että nämä rakennetaan niin tuntui, että on pakko saada täältä asunto," Pia tunnustaa. "Miljöö täällä on tietenkin se tärkein - vanha arkkitehtuuri, puistot. Sellaisia ei hevin muualta löydy!"

Ympäristö on tietysti tärkeä alueella vauvan kanssa päivänsä viettävälle äidille, mutta yhtään vähäisempi se ei ole Mikallekaan:

"Kyllä se on mahtavaa tulla töistä kotiin ja päivän jälkeen ulkoilla täällä."

Hinta-laatusuhde on molempien mielestä todella hyvä. Ekborgissa asuntojen neliöhinnat vaihtelevat 2200-2880 euron välillä. Helsinkiin verrattuna se on vähän. Varusteluun pystyi vaikuttamaan aika paljon:

"Keittiön kaapit muutettiin, eteisestä poistettiin vaatekaappi, työtasot ja maalit valittiin itse," Mika luettelee.

Pia ja Mika antavat yksimielisesti asumiselleen viisi tähteä. Mikalle merkitsevät eniten piha ja lapsiystävällisyys sekä lyhyt matka Helsinkiin, Pia lisää luetteloon hyvät palvelut - alueella toimivat niin päiväkoti, koulu kuin poliisikin. Erityismaininnan saavat korkeat huoneet.

"Unelmien täyttymys," Mika summaa.

Edellisten tavoin kaksi ja puoli vuotta ovat Nikkilässä asuneet Marja ja Mika Lehmus. Mika tunnustaa olleensa alunperin täysin Nikkilään muuttoa vastaan: hänhän ei ainakaan Sipooseen muuta. Naisen oveluudella Marja kuitenkin unohti sattumalta esitteitä näkyviin sopivalle paikalle, ja jollain oudolla tavalla Sipooseen muuttamisesta tulikin jonkin ajan kuluttua Mikan aloite.

"Katua ei ole tarvinnut," Mika myöntää. "Asuimme ensin As.Oy. Lönnborgissa ja kun Ekborg valmistui, muutimme sinne isompaan."

Myös Lehmusten asuntoon tilattiin koko joukko muutostöitä, erityisesti keittiöön: muun muassa sinne suunniteltu, korkea seinäke jätettiin pois. Pois jätettiin myös yksi iso väliseinä, jotta saatiin aikaan oikea läpitalon asunto, jonne tulee luonnonvaloa monelta suunnalta.

Pariskunnan päivät kuluvat aika lailla saman kaavan mukaan:

"Kun tullaan töistä niin ollaan aika väsyneitä," Marja miettii. "Tehdään hiukan iltapalaa ja katsotaan telkkaria. Viikonloput kuluvat sitten harrastusten parissa - tavataan tuttuja ja erityisesti kesäisin pelataan paljon golfia."

Erityiskiitoksen Lehmukset antavat tiiviille ja aktiiviselle asukasyhteisölle. Se on hyvin vahva ja julkaisee esimerkiksi omia nettisivujaan. Muutenkin kanssakäyminen on mutkatonta:

"Edellisessä talossa alakerran naapuri kutsui kerran glögijuhliin. Ne muuttuivatkin sitten rappujuhliksi: kierrettiin rapun kaikki asunnot ja sehän olikin hyvin mielenkiintoista, koska kaikki asunnot ovat erilaisia," Katja muistelee.

Asunnon makuuhuone sijaitsee vanhassa rappukäytävässä. Sänky järjestettiin siten, että aamulla silmänsä avatessaan näkee ensimmäiseksi ikkunat ja ihanan ympäristön niiden takana. Parempaa taulua ei ihminen voi seinälleen löytää.

Marja ja Mika antavat asunnolleen neljä tähteä:

"Näin väljää ja mukavaa asumista ei Helsingistä tällä rahalla saa. Naapurit ovat mukavia ja pihapiiri väljä."

Hyvän asumisen tarkastajan yhteenveto Itäisestä Jokipuistosta:

Tämähän on lähes uskomattoman kaunis satupuisto, jossa on niin luonnonrauhaa kuin myös historian siipien havinaa. Miljöötä on vaalittu hienosti, säilytetty myöhäisjugendin arkkitehtuuri esimerkillisesti ja toteutettu peruskorjaus sen ehdoilla.

Tästä on kuitenkin jouduttu maksamaan siten, että ihmisten arkipäivän elämää ei aina ole voitu ottaa täysin huomioon. Jokainen asunto on uniikki, muutoksia on toki voitu tehdä, mutta omat ratkaisut ovat vaikeita ja kalliita. Lastenvaunujen kanssa liikkuvalle tai huonompijalkaiselle täällä liikkumista ei ole tehty helpoksi.

Tarkastuskäynnillä näkemäni, asukasyhdistyksen nettisivuilta lukemani ja asukkaiden omien kertomusten perusteella annan Itäiselle Jokipuistolle neljä tähteä viidestä. Hyvä alue!

(JKA 9.9.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja