Mainos

Jouluviinien valinta on helppoa

Runsaaseen joulupöytään kuuluu mätiä, lohta, laatikoita, kinkkua, rosollia ja paljon muita sekä suolaisia että makeita herkkuja. Sommelier Tomi Ikonen saa ennen joulua paljon kysymyksiä koskien viinien valintaa suomalaiseen joulupöytään.

Tomi Ikonen neuvoo, että ensimmäiseksi kannattaa miettiä ruuan ja viinin ominaisuudet: maut, rakenteet ja aromit. Voimakkaalle ruualle valitaan voimakkaita viinejä ja kevyelle ruualle kevyempiä vaihtoehtoja. Tämä ei tarkoita ainoastaan voimakasaromisia viinejä, vaan myös rakenteellisesti runsaita.

Esimerkiksi ruuan rasvaisuus tekee ruuasta voimakkaamman samoin kuin alkoholipitoisuus tekee viinistä voimakkaamman. Kastikkeissa on usein kermaa ja viini voi olla tällöin vähän tuhdimpi.

Joulupöydän viinivinkit

Alkupalojen kuten lohen, mädin ja vaalean lihan kanssa sopii parhaiten valkoviini. Kinkun ja kermaisten laatikoiden kanssa kannattaa puolestaan tarjota punaviiniä. Kokeile Viinibaarin suosituksia!

Valkoviinit:

Montana Gisborne Chardonnay
570967, 10,49 euroa

Hedelmäinen, kuiva ja melko hapokas viini, jolle sopii paistettu vaalealihainen kala kevein lisukkein sekä äyriäissalaatti. Myös meriantura ja meribassi viihtyvät tämän viinin seurassa.

Koonunga Hill Chardonnay
7963, 9,99 euroa

Runsasarominen ja kevyen tamminen viini. Sopii hyvin rasvaisille lohikaloille, niin graaville, paistetulle kuin savustetullekin. Sopii myös vaalealle lihalle.

Moselland Riesling Trocken
7695, 7,50 euroa

Hapokas ja maukkaan hedelmäinen viini. Sopii hyvin suolaisten ja vähärasvaisten kalaruokien, mädin ja äyriäisten seuraksi. Graavisiika, kalamousset sekä pateet ovat myös juuri oikea yhdistelmä. Hiillostus ja halstraus lämpimissä annoksista sopii viinin hedelmäisyydelle.

Punaviinit:

Campo Viejo Crianza
6941, 9,89 euroa

Keskitäyteläinen ja tasapainoinen viini Espanjasta, Riojasta. Makean mausteinen aromikkuus siivittää pehmeää ja runsaan hedelmäistä makua. Viini sopii erilaisten liharuokien seuraksi kinkusta maukkaisiin paisteihin. Campo Viejo Crianza ei vaadi lisukkeiltakaan mitään erikoisuuksia ja kastikkeiden suhteen viini on yhtä lailla monikäyttöinen.

Jacob´s Creek Grenache Shiraz
449867, 8,48 euroa

Täyteläinen ja pureskeltavan maukas viini Australiasta. Sen maku on hedelmäisen runsas ja hitunen mausteisuutta antaa viinille ryhtiä. Jacob´s Creek Grenache Shiraz soveltuu hyvin lampaalle sekä raskaammalle liharuualle, jossa on runsaat lisukkeet. Ja tietenkin viini sopii hieman makeille, suomalaisille joulun laatikkoruuille, kuten porkkana- ja lanttulaatikolle sekä imelletylle perunalaatikolle.

Raimat Abadia
6864, 8,99 euroa

Täyteläinen ja mielenkiintoinen viini, joka tulee myös Espanjasta, Kataloniasta. Viinin monikäyttöisyys erilaisten paistettujen lihojen, pienriistan ja pataruokien kanssa on huikaisevaa. Raimat Abadian miellyttävä hapokkuus riittää hyvin raaemmankin lihan kesyttäjäksi, joten ilmakuivattua kinkkua tai riimihärkää kannattaa ehdottomasti kokeilla tämän viinin kanssa.

Kuvat: Futureimagebank, Pernod Ricard

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.