Jouluvalojen kanssa oltava tarkkana – valaise piha turvallisesti!

Moni on varovainen käsitellessään avotulta, mutta myös sähköisen jouluvalaistuksen kanssa on hyvä olla tarkkana. Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen valojen ripustusta?

Jouluvalot riemastuttavat tänäkin vuonna monella pihalla. Söpösti pihalla ja sisätiloissa säihkyvät valot eivät kuitenkaan ole leikin asia. Sähköä johtavia koristeita on joulukiireistä huolimatta käsiteltävä ja huollettava oikein.

Sisävalo ei kuulu ulos

Ennen jouluvalojen käyttöönottoa, tarkasta jouluvalojen kunto. Kaikki rispaantuneet johdot ja rikkoutuneet lampunpidikkeet joutavat pois käytöstä. Hanki mieluiten jo ennalta sopivia varalamppuja varastoon, ja vaihda toimimattomat lamput oitis, jotta valojen käyttöikä ei kärsi.

Älä käytä sisälle tarkoitettuja valoja ulkona.Valosarjaan on merkitty, jos se sopii ulkokäyttöön. Sekä ulko- että sisävaloista kuuluu löytyä CE-merkintä ja testauslaboratorion merkki (esim. FI, S tai D).

Mukana pitäisi olla myös tieto valmistajasta tai maahantuojasta sekä asennus- ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Ulos käyvien valojen muuntajan kotelointitunnuksena lukee usein IP44 tai IP43, mutta asian on luettava suomeksi myös pakkauksessa.

Tarkista myös valojen ympäristö helposti syttyvän materiaalin osalta. Kuuma hehkulamppu voi sytyttää väärässä paikassa tulipalon.

Älä jätä säiden armoille

Ulkovaloissa sähköä ei saa johtaa sisältä. Käytä ulkopistokkeita, joissa vikavirtasuojakytkin parantaa turvallisuutta. Jos johdot vedetään oven tai ikkunan välistä, niiden kulumista on syytä seurata tarkkaan.

Ulkovaloja ei suositella ripustettavaksi liian aikaisin syksyllä ja ne kannattaa viedä takaisin säilöön, kun niitä ei enää tarvita. Ulkona roikkuvat valot joutuvat sään armoille ja rikkoutuvat helpommin.

Säilytä valot ostopakkauksessa, sillä siitä voit myöhemmin tarkistaa tuotteen merkinnät ja käyttötarkoituksen. Näet myös, millaisia lamppuja tulee käyttää.

Jos et vielä ole Koti-osion fani Facebookissa, liity ihmeessä mukaan. Kodin fanina saat ensimmäisenä tuoreimmat sisustusuutiset, ihanat tee itse -ideat ja vinkit arkeen! Lisäksi sivuiltamme löytyy säännöllisesti kilpailuja, joista voit voittaa upeita palkintoja.

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja