Joulun odottaja, älä unohda näitä turvallisuussääntöjä!

Kynttilät ovat tärkeä osa joulun odotusta, mutta jos niiden kanssa on varomaton, voi tunnelmointi päättyä ikävästi.

Marras-joulukuussa sattuu yli kolmasosa vuosittaisista kynttilöiden ja ulkotulien aiheuttamista paloista. Pelastuslaitoksen mukaan suurin osa kynttiläpaloista johtuu huolimattomuudesta. Illan mittaan käytetty alkoholi vähentää tarkkaavaisuutta ja erilaiset koristeasetelmat, joissa on keskellä kynttilä, voivat olla hyvin herkkiä syttymään.

Yleinen syy kynttiläpaloihin ovat myös ikkunalaudalle jätetyt kynttilät, jotka voivat levittää palon verhoihin.

Turvallisilta tuntuvat tuikkukynttilät muuttuvat vaarallisiksi, jos niitä laitetaan liian monta vierekkäin, sillä ne tuottavat paljon lämpöä.

Näin huolehdit paloturvallisuudesta

– Hyvä kynttilänjalka on tukeva ja tehty syttymättömästä materiaalista. Varmista, että kynttilä on tukevasti pidikkeessään.

– Varo röyhelöisiä koristeasetelmia, joissa on paikka kynttilälle.

– Jos laitat kynttilän ikkunalaudalle, pidä huoli, ettei sen läheisyydessä ole verhoja.

– Älä pane ulkotulia muovisten kalusteiden päälle.

– Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa

– Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Liian tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa. Tuikut asetetaan noin 5 cm etäisyydelle toisistaan.

– Sammuta tuikut, roihut ja kynttilät mieluiten tukahduttamalla, älä vedellä. Laita kynttilät ja tuikut sekä ohutpohjaiset lyhdyt aina palamattomalle alustalle.

– Varo umpinaisia, ohuita lasi- ja posliinilyhtyjä. Ahtaassa tilassa steariini voi höyrystyä ja leimahtaa. Ohutkuorinen lyhty voi poksahtaa rikki ja räiskiä palavaa nestettä ympäristöön. Turvallinen kynttilälyhty on tukeva, yläosastaan reilusti avoin ja sisältä riittävän tilava.

– Viimeinen sammuttaa aina kynttilät. Sammuta kynttilät aina, kun poistut pidemmäksi aikaa huoneesta. Polta kynttilöitä vain huoneessa, jossa oleskellaan. Älä koskaan jätä kynttilää palamaan valvomatta.

– Tarkista palovaroittimesi toimintakunto. Vain palovaroitin, jossa on toimiva paristo, hälyttää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja