Mainos

Joulun ihme: Ranualla syntynyt jääkarhunpentu voi hyvin

Ranuan eläinpuiston jääkarhupari Manessa ja Venus on saanut perheenlisäystä. Maailmankin eläintarhoissa ja -puistoissa harvinainen synnytys tapahtui 18. marraskuuta.

Venus synnytti kaksi pentua, mutta Ranuan eläinpuiston intendentin Mari Heikkilän mukaan toinen pennuista kuoli pian synnytyksen jälkeen.

Ranuan jääkarhut ovat saaneet pentuja myös kahtena edellisenä vuonna. Kaikki kolme pentua ovat kuitenkin kuolleet pian synnytyksen jälkeen.

Mari Heikkilän mukaan syntyneistä jääkarhunpennuista vain noin 40 prosenttia on hengissä kuukauden jälkeen. Yleisin syy pentujen kuolemiin tarhoissa on emon häiriintyminen ulkoisista ärsykkeistä.

— Sen myötä emo saattaa hyljätä tai jopa tappaa jälkikasvunsa. Ranuan eläinpuistossa onkin emon eläinympäristö rauhoitettu ja jääkarhun pesärakennus ympäristöineen eristetty jo hyvissä ajoin ennen ennakoitua penikointia.

Yleisön nähtäväksi kevättalvella

Pentu painoi syntyessään noin puoli kiloa. Jo kolmessa viikossa se tuplasi painonsa ja voi tällä hetkellä Heikkilän mukaan oikein jämäkästi.

Toistaiseksi emoa ja pentua tarkkaillaan vain valvontakameran avulla, jottei emo häiriinny.

— Valvontanauhoja läpikäymällä paitsi varmistutaan karhujen hyvinvoinnista, myös saadaan tärkeää tietoa niiden käyttäytymisestä ja pennun kehityksestä, sanoo Heikkilä.

Omin silmin henkilökunta menee katsomaan emoa ja pentua joskus joulun tai uudenvuoden tienoilla. Ihmisten ilmoille eli yleisön nähtäväksi pentu tulee vasta joskus kevättalvella.

Ranualla on myös neljäs jääkarhu, Valeska -naaras. Valeska on kuitenkin joutunut seuraamaan lemmenleikkejä sivusta, kun Manessa on valinnut partnerikseen aina Venuksen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.