Jos yhtään haluat varjella autoasi, pidät tällaisissa tilanteissa tavallistakin reilumman turvavälin

Ollin auton tuulilasiin pamahti kirkkaalta taivaalta kala: ”Tapaus on hyvin poikkeuksellinen” 0:31
Kivet ja nastat ovat hyvin tyypillisiä tuulilasivaurioiden aiheuttajia. Kalat vähän harvinaisempia. Videolla kerrotaan Ollin autolle sattuneesta epätavallisesta vahingosta.

Kevät on otollisinta aikaa tuulilasivaurioiden syntymiselle, sillä talven jäljiltä teillä on epäpuhtauksia, hiekkaa, kiviä ja talvirenkaista irronneita nastoja. Paras keino oman auton varjelemiseksi on riittävä turvaväli.

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan kysely paljasti, että vain joka neljäs autoilija on täysin välttynyt tuulilasin tai muun auton ikkunalasin vaurioitumiselta. Yhtiön kaskovakuutuksesta korvataan vuosittain noin 50 000 autojen lasivahinkoa.

LähiTapiola kertoo tiedotteessaan, että ylivoimainen enemmistö, peräti 92 prosenttia vastaajista, kertoi vahingon aiheutuneen lasiin lentäneen kiven, nastan tai jonkin muun pienen esineen takia. Vaurioita syntyy tulosten mukaan harvoin myös lasia pestessä tai lumesta tai lehdistä puhdistaessa, mutta esimerkiksi ilkivalta ja sääolosuhteet olivat niitäkin harvinaisempia lasirikkojen aiheuttajia.

Kiviä ja nastoja lentelee erityisesti moottoriteiden ramppien ja liittymien jälkeisillä tieosuuksilla, kun renkaan pyörintänopeuden kasvun myötä keskipakoisvoima linkoaa renkaan uriin ja lamelleihin kiinni jääneitä epäpuhtauksia ympäristöön. Käytännössä ainoa apu on riittävästä turvavälistä huolehtiminen.

"Voi tuntua harmittomalta, mutta..."

LähiTapiolasta muistutetaan, että pientenkin iskemien säntillisellä korjaamisella voi välttyä paljon isommalta laskulta.

– Pieni iskemä tuulilasissa voi tuntua harmittomalta, mutta kuten tulokset näyttävät, se voi hyvin herkästi levitä halkeamaksi, sanoo tiedotteessa LähiTapiolan korjauspalveluiden asiantuntija Tommi Helosvuo.

Lämpötilan vaihtelu, lasiin kohdistuva isku tai paine ja ajaessa syntyvä tärinä voivat saada vauriokohdan laajenemaan.

Nykyautoissa lasi on usein osa auton kantavia rakenteita, ja sen vaurioituminen voi tarkoittaa, että matkustajatkaan eivät ole törmäyksen sattuessa niin turvassa kuin he olisivat, jos tuulilasi olisi ehjä.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat