Jos vauvan itku ei lopu, tarkasta koko keho! Mitättömältä tuntuva asia voi pahimmillaan aiheuttaa jopa kuolion

Niinkin pieneltä ja harmittomalta tuntuva asia kuin hius voi aiheuttaa vauvalle voimakasta kipua ja pahimmillaan pitkäaikaisia terveyshaittoja.

Vauvojen ensiapukoulutusta tarjoava australialainen Tiny Hearts Education -organisaatio muistuttaa Instagramissa vanhempia irtohiusten vaaroista. Hius voi kiertyä vauvan sormen, varpaan tai peniksen ympärille aiheuttaen kipua ja ongelmia verenkierrossa.

Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Hiuskiertymän oireet

Itku on vauvan tapa ilmaista itseään ja kertoa esimerkiksi kivusta. Jos vauva alkaa yhtäkkiä itkeä lohduttomasti, kannattaa lapsi riisua ja keho tarkistaa kiertyneiden irtohiusten varalta.

Hius aiheuttaa tyypillisesti painauman, punoitusta ja turvotusta siinä ulokkeessa, jonka ympärille se on kiertynyt. 

Ihon ympärille tiukasti kiertynyt hius voi vahingoittaa hermoja, ihon kudosta ja kiertymän kohteena olevan kehonosan toimintaa, listaa Healthline-sivusto. Pahimmillaan verenkierron heikkeneminen voi johtaa kudosten hapenpuutteeseen ja kuolioon.

Poista vauvan ihoon kiertynyt hius

Tiukasti ihon ympärille kiertynyttä hiusta voi olla vaikea irrottaa. Hius voi vain tuntua kiristyvän entisestään eikä sen alle ole välttämättä helppo päästä esimerkiksi saksilla.

Tiny Hearts Education neuvoo, että nopea ja kivuton tapa poistaa hius on käyttää ihokarvanpoistovoidetta. Voidetta tulee kuitenkin käyttää vain, jos vauvan iho ei ole mennyt rikki. Voidetta levitetään hiuskiertymän päälle ja annetaan vaikuttaa. 5–10 minuutin kuluttua hiuksen pitäisi löystyä ja irrota.

Paniikki ei kannata, vaikka se on helpommin sanottu kuin tehty. Jos hiusta ei saa itse irti, kannattaa soittaa hätänumeroon tai viedä vauva itse välittömästi lääkäriin.

Hätänumeroon soitti esimerkiksi suomalainen Riia, jonka Rosa-tytär oli menettää sormensa sen ympärille kiertyneen hiuksen vuoksi. Lopulta ensihoitajat saivat kaivettua ihon läpi kiertyneen hiuksen pois ruiskun piikillä.

Kun hius on poistettu, verenkierto alueelle palautuu ja paraneminen käynnistyy. Toisinaan vauvan olo muuttuu normaaliksi jo minuuteissa. Vain äärimmäisissä tapauksissa hiuskiertymä aiheuttaa vuosia kestäviä vaivoja.

Estä vauvan hiuskiertymät

Hiuskiertymät ovat onneksi melko harvinaisia. Niihin kannattaa silti suhtautua vakavasti.

Raskauden ja synnytyksen jälkeen hiuksia irtoaa monella tavallista enemmän. Irtohiusten aiheuttamia vaaroja vauvoille voi pienentää harjaamalla hiuksia säännöllisesti, pitämällä tukan kiinni vauvan kanssa ollessa sekä tarkistamalla itkevän vauvan kehon hiuskiertymien varalta.

Mitä pikkulapset ajattelevat koronasta? Eräiden kaksostaaperoiden suloinen vuoropuhelu tallentui makuuhuoneen kameraan.

Lue myös:

    Uusimmat