Pidätkö sinäkin hiuslenkkiä näin? Ihotautilääkäri varoittaa seurauksista

Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti – ammattilaisen vinkit 5:06
Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti – ammattilaisen vinkit!

Saako hiuslenkkiä säilyttää ranteessa, vai onko se vaarallista?

Kiireessä hiuslenkin helpoin säilytyspaikka on ranne – siitä huolimatta, että lapsuudessa monia on varoiteltu säilyttämästä liian tiukkaa "ponnaria" ranteen ympärillä! Illalla kangaspäällysteisen kumilenkin alta saattaakin löytyä melkoinen ihopainauma.

Painaumat ihossa ovat tavallisia

Huffington Postin Abigail Abesamis Demarest päätti selvittää, onko hiuslenkin säilyttäminen ranteessa vaarallista.

Dermografismi eli piirtopaukamointi puolestaan on tila, jossa ihoon voi "piirtää". Saralla, 21 on dermografismi, ja pienikin raapaisu aiheuttaa hänen ihoonsa kuvioita.

Kuten ranteessa säilytetystä hiuslenkistä, myös esimerkiksi sukista voi pitkän päivän päätteeksi jäädä painaumia ihoon. Ihotautilääkäri Dhaval Bhanusalin mukaan syitä on monia; esimerkiksi kehoon kertynyt ylimääräinen neste voi aiheuttaa turvotusta, mikä puolestaan johtaa painaumiin.

Turvotusta syntyy, kun kudoksissa solujen välitilaan kertyy nestettä. Syitä tälle voi olla lukuisia: lievää turvotusta voi syntyä jalkoihin esimerkiksi tuntikausien seisoskelun tai polvet koukussa istumisen jälkeen, vaikka laskimot olisivat terveet.

Kädet voivat olla turvoksissa toisaalta kuumuuden tai runsaan suolankäytön seurauksena, mutta myös nivelrikon tai -tulehduksen vuoksi. Esimerkiksi nopeasti kehittynyt raajaturvotus on syy hakeutua lääkäriin. 

"Jos lenkki on liian tiukka..."

Vaikka suurelle osalle ihmisistä hiuslenkin aiheuttama painauma on vaaraton, liian kireän lenkin laittamista ranteeseen kannattaa välttää.

– Jos lenkki on liian tiukka ja verenkierto vaarantuu, vakavamman vamman mahdollisuus on olemassa, Bhanusali sanoo.

Koetko näitä tuntemuksia? Poista hiuslenkki välittömästi

Neurologi Huma Sheikhin mukaan liian kireä lenkki ranteen ympärillä voi puristaa valtimoita, jänteitä ja alueen hermoja, mikä voisi johtaa vaurioihin. Jos verenkierto estyy liikaa, vaurioita voi syntyä.

Jos alue hiuslenkin ympärillä muuttuu valkoiseksi tai kylmäksi, lenkki on liian tiukka. Jos kädessä kokee kipua, tunnottomuutta tai kihelmöintiä, hiuslenkki kannattaa poistaa välittömästi.

Katso myös: Neljä naista lopetti hiusten pesemisen – tällainen oli lopputulos!

Neljä naista lopetti hiusten pesemisen – tällainen oli lopputulos 1:12

Lue myös:

    Uusimmat