Jos syöt vain yhtä kasvista, valitse tämä – lääkäri perustelee, miksi

Parsakaalin kypsennys: Samulin kikalla täydellinen lopputulos! 0:48
KATSO VIDEO: Näin parsakaali kannattaa kypsentää.

Australialaislääkäri kehottaa ihmisiä syömään parsakaalia vihanneksen lukuisten terveyshyötyjen vuoksi – eikä hän ole ainut, joka kasviksen jalustalle nostaa.

Monipuolinen ja kasvisvoittoinen ruokavalio on tunnetusti hyväksi ihmisen terveydelle. Vähänlaisesti kasviksia syövälle sateenkaaren väreissä hehkuvaan, lautasmallin mukaiseen ateriaan siirtyminen voi kuitenkin tuntua kohtuuttoman suurelta harppaukselta.

Mistä vihanneksesta ruokavalioremontti sitten kannattaisi aloittaa?

Australialaislääkäri Zac Turner vannoo News.com.au-sivustolla parsakaalin nimeen. Parsakaali on päässyt myös esimerkiksi Healthline- ja WebMD-sivustojen vihannesrankkauksessa kärkikastiin. Parsakaalia luonnehditaan jopa "luonnon rokkitähdeksi".

Katso yllä olevalta videolta ykkösvinkki parsakaalin valmistukseen!

Parsakaalin terveyshyödyt

Parsakaali sisältää vähän energiaa ja rasvaa, mutta se ei tarkoita, että vihannes olisi ravitsemuksellisesti köyhä – päinvastoin.

– Siitä saa hieman lähes jokaista tarvitsemaasi ravintoainetta, Turner kirjoittaa.

Parsakaalissa on erityisen runsaasti C- ja K-vitamiinia, jotka vaikuttavat muun muassa vireyteen, infektioherkkyyteen sekä veren hyytymiseen. Lisäksi parsakaalista löytyy solujen toimintaan tarvittavaa folaattia, aineenvaihdunnalle keskeistä magnesiumia ja verenpaineen säätelyyn sekä lihasten toimintaan osallistuvaa kaliumia.

Lisäksi parsakaali on tunnettu tuottamistaan bioaktiivisista yhdisteistä eli fytokemikaaleista. Yksi näistä aineista, sulforafaani, saattaa ehkäistä syöpää ja muita pitkäaikaissairauksia vähentämällä solua vaurioittavaa oksidatiivista stressiä.

Parsakaalista löytyy myös jonkin verran proteiinia ja kuitua, jotka ovat terveyttä tukevia ravintoaineita. Erityisesti kuidun saannissa suomalaisilla olisi petrattavaa.

Näin parsakaali kannattaa valmistaa

Valmistustapa vaikuttaa hieman parsakaalin ravintoarvoihin, tutkijat osoittivat vuonna 2009.

Paras tapa on höyryttää vihannes, sillä keittämällä osa vitamiineista ja kivennäisaineista liukenee veteen. Vaihtoehtoisesti keittoveden voi hyödyntää esimerkiksi keittoon tai kastikkeeseen. Myös paistaminen vähentää parsakaalin ravintoarvoa.

Jos kaipaat inspiraatiota parsakaalin käyttöön, kokeile esimerkiksi seuraavia reseptejä:

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä ovat turhimmat ravintolisät ja mitä liiallisesta vitamiinien saannista voi seurata.

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09
KATSO VIDEO: Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoi Uutisaamussa, mitkä ovat turhimmat ja vaarallisimmat ravintolisät.

Lue myös:

    Uusimmat