Tutkimus: Jos haaveilet pitkästä elämästä, kannattaa opetella syömään näin

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
KATSO MYÖS: Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria.

Tutkimuksessa terveellisintä ruokavaliota noudattavien riski menehtyä oli noin 15 prosenttia pienempi, ja he myös pysyivät todennäköisemmin muilla tavoilla hyväkuntoisina.

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio auttaa paitsi elämään pidempään, myös pysymään paremmassa kunnossa pitempään, tuore israelilaistutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Terveellisintä ruokavaliota noudattavien riski menehtyä noin 15 prosenttia pienempi

Tutkimukseen osallistui 1 800 keskimäärin 75-vuotiasta, joiden ruokavaliot selvitettiin vuosina 2005–2006, minkä jälkeen heitä haastateltiin uudelleen vuosina 2017–2019. Keskimäärin 13-vuotisen seurannan aikana 890 osallistujaa menehtyi.

Osallistujien ruokavalioita arvioitiin sen perusteella, miten paljon heidän ruokavaliossaan oli kasviksia, hedelmiä, palkokasveja, täysjyväviljoja, terveellisiä rasvoja ja kalaa. Hyvänä pidettiin myös kohtuutta lisätyn sokerin, suolan, kovien rasvojen ja teollisten viljojen käytössä.

Terveellisintä ruokavaliota noudattavien riski menehtyä seurannan aikana oli noin 15 prosenttia pienempi kuin osallistujien, joiden ruokavalio oli epäterveellisin, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin sosioekonominen asema ja monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia elämäntapoja.

Pysyivät hyväkuntoisina huomattavasti todennäköisemmin

Terveellisintä ruokavaliota noudattavat myös pysyivät fyysisesti ja kognitiivisesti hyväkuntoisina huomattavasti todennäköisemmin kuin epäterveellisimmin syövät.

Israelilaisten havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat terveellisen ruokavalion hyödyttävän myös yli 75-vuotiaita. Ruokavalion lisäksi kuitenkin hyvin monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Katso myös: 2019 kohistiin tapauksesta, jossa brittinuori sokeutui köyhän ruokavalion vuoksi. Urheilulääkäri kertoo, millaisia ovat karmivimmat tapaukset Suomessa:

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat