Mainos

Jorvin sairaalassa oli aamupäivällä harvinaisen laaja sähkökatko – "Poikkeustilanne, mutta ei halvaannuta toimintaa"

Espoossa Jorvin sairaalassa sattui tänään laaja sähkökatko, josta selvittiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) mukaan säikähdyksellä. Näin laajoja sähkökatkoja ei kuitenkaan ole edes joka vuosi.

MTV Uutiset sai aamupäivällä vinkin, jonka mukaan Jorvin sairaalassa on laaja sähkökatko. Nimettömänä pysyttelevä potilas kertoi MTV Uutisille soittaneensa sairaalaan ja jääneensä siihen käsitykseen, että koko sairaala on pimeänä.

Asiasta MTV:lle vinkanneen mukaan sairaalan neuvonnassa oltiin hämillään tilanteessa.

– Siellä oli rouva ihan paniikissa, vinkkaaja kertoo.

Soittaja itse on sydäntautipotilas ja olisi vain halunnut uusia lääkereseptiään, joten hänelle ei välikohtauksesta aiheutunut muuta kuin ihmetystä.

Husin turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivonen vahvistaa MTV Uutisille, että Jorvin sairaalasta todella menivät sähköt, mutta hänen mukaansa katkos kesti vain suunnilleen puoli tuntia ja varajärjestelmät lähtivät heti käyntiin.

– Tarvitsemme sähköä jatkuvasti ja järjestelmät ovat niin herkkiä, että sairaala ei voi olla ilman jatkuvaa sähkön syöttöä. Siitä syystä meillä on useita varautumisen menetelmiä, hän kertoo.

Varavoimageneraattoreiden lisäksi saitaalaan syötetään sähköä eri muuntamoalueilta.

– Lisäksi on akkuvarmennuksia eri kiinteistötoiminnoille ja tietyille erittäin herkille laitteille on laitekohtaisia UPS-akkuvarmennuksia, hän luettelee.

Suunnilleen kerran kahdessa vuodessa

Järjestelmät käynnistyvät Toivosen mukaan automaattisesti sähkökatkon sattuessa. Laitteiden kuntoa valvotaan säännöllisesti, ja myös niiden käynnistymistä valvotaan.

– Varavoimakoneita myös huolletaan jatkuvasti ja koekäytetään kerran kuussa.

Husin laajassa piirissä tämän luokan sähkökatkoja sattuu Toivosen mukaan arviolta noin kerran kahdessa vuodessa.

– Meillä on tällaisia silloin tällöin, mutta ei kuitenkaan joka vuosi.

Jorvin sairaalan läheisyydessä on käynnissä rakennustöitä, jollaisiin sähkökatkot usein liittyvät.

– Yleensä ne liittyvät joko luonnon olosuhteisiin tai rakennustöihin. Tällä kertaa syynä oli kuitenkin Caruna-verkkoyhtiön asemavika.

Kaikkiaan sähkökatko kesti Toivosen mukaan suunnilleen puoli tuntia. Se päättyi kello 10.47. Vihjeestä soittanut potilas kertoi merkinneensä muistiin, että soitti sairaalaan kello 10.40.

Toivosen mukaan kaikki sujui katkon aikana varsin hyvin, vaikka tällainen tilanne aina vakava onkin.

– Ei siellä toiminnallisesti suurta häiriötä ollut. Ainahan tällainen on poikkeustilanne, kun sairaalassa siirrytään varavoimajakeluun, mutta ei se toimintaa siellä halvaannuta.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.