Jörn Donner muistetaan kulttuurin suurmiehenä ja kansanedustajana – näin hän kommentoi lähestyvää kuolemaa viime keväänä MTV Uutisille

Rakastettu kirjailija, elokuvaohjaaja ja poliitikko Jörn Donner on kuollut 0:34

Jörn Donner muistetaan erityisesti kulttuurin suurmiehenä ja poliitiikkona. Hän toimi muun muassa kirjailijana, elokuvaohjaajana ja -tuottajana.

Kansanedustajana Jörn Donner toimi vuosina 1987–1995, 2007 sekä 2013–2015. Lisäksi hän oli Euroopan parlamentin jäsen vuosina 1996–1999. Lisäksi hän on toiminut kunnallispolitiikassa.

Hän oli myös mukana perustamassa Suomen elokuva-arkistoa. Professorin arvonimi hänelle myönnettiin vuonna 2013.

Jörn Donner:"Jos en kirjoittaisi, en eläisi" 1:33
Jörn Donner maaliskuussa 2019: "Jos en kirjoittaisi, en eläisi."

Donnerin ura on huomioitu paitsi Suomessa myös maailmalla.

Julkisuudessa Donnerin perhesuhteet aiheuttivat tyrmistystä. Hän totesi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa olleensa isä vain kahdelle kuudesta lapsestaan.

Donner oli aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija viimeisinä vuosinaan. Hän muun muassa kommentoi ahdistelua elokuvamaailmassa.

"Parasta elämässä on se hetki, kun kirja valmistuu ja pitempi työ tulee tehtyä"

Jörn Donner jätti viime vuonna eropyynnön Helsingin kaupunginvaltuustolle terveydellisistä syistä johtuen. Elämänsä ehtoovuosina Donner kärsi vakavista sairauksista, joista myös puhui julkisesti.

MTV:lle viime vuonna antamassaan haastattelussa Donner kertoi työnsä olevan parasta elämässään.

– Parasta elämässä on se hetki, kun kirja valmistuu tai pitempi työ tulee tehtyä. Se on se valmistumishetki, tuotteen syntymishetki, hän kertoi.

Kuolemaa koskien hänen ajatuksena olivat yksinkertaiset ja ilmaisu lakonista.

– En ajattele muuta kuin että se on ikävä juttu.

Jörn Donnerin viimeiseksi ohjaustyöksi jäi vuonna 1970 julkaistun Perkele! Kuvia Suomesta -dokumentin jatko-osa, vuonna 2017 julkaistu Perkele 2 – Kuvia Suomesta.

Viimeisen draamaelokuvansa Donner ohjasi vuonna 2015: Armi Ratiasta kertovaa Armi elää! -elokuvaa tähdittivät muun muassa Minna Haapkylä ja Hannu-Pekka Björkman.

Maaliskuussa 2019 Jörn Donner pohti viimeiseksi kirjakseen jääneen Viimeinen taisto – Suomi Finland II -kirjan (Otava) julkistustilaisuudessa muun muassa sitä, millaista on vanheneminen, minkälaisia vaivoja ruumiin rappeutuminen tuo tullessaan ja mikä elämässä lopulta on tärkeää.

– Pysyäkseen elossa on oltava halu pysyä elossa, eikä ruveta heti samanlaiseksi kuin muut, elottomaksi, Donner totesi.

Jörn Donner puhui MTV:n erikoishaastattelussa vuonna 2016 muun muassa elämänsä rakkauksista ja työnteosta. Katso arkistovideoklipit alla.

Jörn Donner puhuu rakkaudesta 3:03

Syöpä edelleen Donnerin riesana 2:37

Donner on huolissaan nykyisistä lukutottumuksista 2:18

Jörn Donner työstää sekä kirjaa että elokuvaa 1:44

Lue myös:

    Uusimmat