Muistatko tämän ikimuistoisen suomalaisen Oscar-tähtihetken? Jörn Donner pokkasi palkinnon 35 vuotta sitten

Donner teki dokumentin ohjaajamestari Ingmar Bergmanista 2:15
Jörn Donner teki dokumentin Ingmar Bergmanista.

Ingmar Bergmanin ohjaama Fanny ja Alexander -elokuva palkittiin parhaan vieraskielisen elokuvan pystillä vuoden 1984 Oscar-gaalassa. Palkinnon nouti suomalaistuottaja Jörn Donner.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa sunnuntaina jo 91. kertaa Oscar-palkinnot eri kategorioissa edellisen vuoden parhaille elokuville ja näiden tekijöille.

Jörn Donner, 86, on ainoa suomalainen, joka on voittanut Oscarin. Donner vastaanotti Fanny ja Alexander -elokuvan saaman parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon ohjaaja Ingmar Bergmanin puolesta vuoden 1984 Oscar-gaalassa.

Näyttelijälegenga Johnny Carsonin juontamassa gaalassa palkinnon luovuttivat Donnerille ja ohjaaja Bergmanin vaimo Indrid von Rosenille näyttelijä John Gavin ja amerikkalaisen elokuvan etujärjestöä, Motion Picture Association of Americaa lähes 40 vuotta johtanut Jack Valenti.


Rahoituksen elokuvaan järjestänyt Donner oli elokuvan tuottaja. Donner on sanonut haastatteluissa, että ilman häntä Fannya ja Alexanderia ei olisi tehty.

Vuonna 2015 Donner kertoi Iltalehden haastattelussa palkinnonnoutamistilanteesta.

– Kun Ingmar Bergmanin puolesta Fannyn ja Alexanderin tuottajana pokkasin Oscarin vuonna 1983, olin nostattanut henkeä viskillä. En tietenkään ollut humalassa! Donner totesi.

Donnerin pokkaama Oscar on ainoa suomalaisen saama virallinen Oscar-palkinto.

Vuonna 2002 Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä oli ehdolla parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi, mutta jäi vaille palkintoa. Vuonna 2014 Selma Vilhusen ohjaama lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa oli ehdolla parhaaksi lyhytelokuvaksi.

Lue myös:

    Uusimmat