Jopa puolet suomalaisista kärsii nyt tästä – varo liiallista kahvinjuontia!

Lähes puolet suomalaisista kärsii jonkinasteisesta syysväsymyksestä. Väsymysoireita voi kuitenkin helpottaa esimerkiksi oikeanlaisella ruokavaliolla.

Syy suomalaisten syysväsymykseen on yksinkertainen: valon väheneminen. Syysväsymystä voi taltuttaa elämänrytmiä muuttamalla, oikea-aikaisella liikunnalla sekä vireyttä edistävällä ravinnolla.

– Syksyllä ja talvella ihmiset ovat enemmän iltaihmisiä eli nukkumaanmenoaika siirtyy myöhemmäksi iltaan. Jos aamuheräämiset ovat kuitenkin aina samaan aikaan, uni jää liian lyhyeksi, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Vaikka onnistuukin pitämään yöunensa yhtä pitkänä kuin valoisampaan aikaan, muuttuu yöuni syksyisin ja talvisin katkonaisemmaksi ja kevyemmäksi.

– Tietenkään mikä tahansa väsymys syksyllä ei tarkoita syysväsymystä. Vasta kun väsymys on aina syksyisin toistuvaa, voidaan puhua syysväsymyksestä, Partonen sanoo.

Elämänrytmi aamupainotteiseksi syksyisin

Syksyisin toistuva väsymys eli kaamosoireilu on yleistä. Noin 40 prosenttia yli 30-vuotiaista suomalaisista aikuisista kokee väsymyksen syksyisin kiusallisena.

Syksyisin kannattaa muuttaa elämänrytmiään aamupainotteiseksi

Partonen suosittelee katsomaan kalenteriaan niin, ettei kasaa liikaa iltapainotteisia menoja iltojen pimetessä. Myös säännöllinen liikunta iltapäivästä auttaa väsymykseen. Liikuntaa tulee kuitenkin harrastaa 3-4 tuntia ennen nukkumaanmenoa, muuten virkistyy liikaa.

– Aamuisin kannattaa oleskella valossa, sillä se auttaa pitämään sisäisen kellon säännöllisessä tahdissa.

Liiallinen kahvinjuonti voi pahentaa oireita

CocoVin asiantuntija Sami Sundvik muistuttaa, että vähenevää valon määrää voi helpottaa kirkasvalolampulla. Myös ruoka-ainevalinnoilla voi vaikuttaa vireystasoon.

– Yön aikana kroppa kuivuu, joten aamu kannattaa aloittaa muutamalla lasillisella raikasta vettä. Kahvi kohtuudella on ihan hyvä piristys. Kahvia ei kuitenkaan kannata juoda yli neljää kuppia päivässä, koska se kuluttaa elimistön hivenainevarastoja, Sundvik linjaa.

Aamulla voi aamupuuron sijaan suosia proteiineja ja hyvien rasvojen lähteitä, joiden vaikutuksesta aivojen vireystaso pysyy hyvänä. Esimerkiksi raikas smoothie kotimaisista marjoista on loistava aamun aloitus. Proteiinia smoothieen saa lisäämällä joukkoon hera- tai riisiproteiinia ja vastaavasti hyviä rasvoja lisäämällä kookosöljyä.

Illalla taas on syytä välttää syömistä juuri ennen nukkumaan menoa.

– Tuntia paria ennen nukkumaanmenoa voi syödä kevyen iltapalan, joka sisältää hiilihydraatteja. Hiilihydraatit väsyttävät ja rentouttavat, CocoVin Sami Sundvik neuvoo.

Nälkäisenä ei kannata mennä nukkumaan. Jos verensokeri laskee yöllä liian alas, se voi vaikuttaa unen laatuun ja lisätä vain entisestään väsymystä.

– Väsymyksestä johtuvaan makeannälkään voi syödä pähkinöitä ja kuivattuja marjoja, joista elimistö saa hivenaineita ja vitamiineja sokerin ja lisäaineiden sijaan.

Lähde: Deski/CocoVi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat