Jokainen kuvauspäivä aloitettiin hiljaisella hetkellä – tiesitkö tätä Operaatio Valkyriestä?

Operaatio Valkyrie tuotti 200 miljoonaa maailmanlaajuisesti.

Operaatio Valkyrie -elokuvassa pääosaa näyttelevä Tom Cruise kiinnostui roolista Claus Schenk Graf von Stauffenberginä nähtyään tämän kuvan. Cruise havaitsi yhdennäköisyyttä itsensä ja von Stauffenbergin välillä.

Elokuva on tositapahtumiin perustuva sotadraama operaatiosta, jossa joukko vastarinnan puolelle asettuneita natsiupseereita yritti salamurhata AdolfHitlerin.

Cruise valitsi itse Carice van Houtenin esittämään vaimoaan elokuvassa. Mies oli vaikuttunut Carice van Houtenin roolisuoritusesta toisessa toiseen maailmansotaan sijoittuvassa elokuvassa nimeltä Black Book.

Tom Cruise nappasi elokuvasta Bambi-palkinnon vuonna 2007. Palkinto myönnettiin "intohimosta ja aloitteellisuudesta, jolla hän toteuttaa kunnianhimoisia ja rohkeita elokuvaprojekteja, joita ei syntyisi ilman häntä".

Faktoja elokuvasta – tiesitkö näitä?

Operaatio Valkyrie voitti vuonna 2009 BMI Film Music Awardin. Elokuva tuotti 200 miljoonaa maailmanlaajuisesti. Se on viidenneksi eniten tuottanut elokuva, jonka aiheena on toinen maailmansota. Parhaiten on tuottanut Pelastakaa sotamies Ryan, joka tahkosi 216 miljoonaa.

Elokuvaa on kuvattu Bendlerblockiksi kutsutulla alueella, jolla natsien sotaoperaatioihin keskittyneet toimistot sijaitsivat toisen maailmansodan aikana. Aluksi Saksan puolustusministeriö ei halunnut antaa kuvausryhmälle lupaa kuvata Bendlerblockissa, mutta he heltyivät, kun sekä Tom Cruise että tuottaja-käsikirjoittaja Christopher McQuarrie kirjoittivat aiheesta anomuksia.

Jokainen kuvauspäivä aloitettiin hiljaisella hetkellä von Stauffenbergin muistolle.

Osa elokuvan kohtauksista täytyi kuvata uudelleen, koska filmi käsiteltiin vääränlaisella kemikaalilla kehitysvaiheessa ja se tuhoutui. Saksassa tiukat lait säätelevät swastikan, hakaristin, käyttämistä, ja elokuvan kuvauspaikoille jouduttiinkin pystyttämään runsaasti varoituskylttejä esillä olevien loukkaavien symbolien vuoksi. Tästä huolimatta paikalliset asukkaat tekivät kuvausryhmästä valituksia kaupungille.

AVA Elokuva: Operaatio Valkyrie lauantaina klo 21.00.


AVA/Maria Aarnio

Kuvat: Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja