Joka kolmas suomalaisrakentaja unohtaa budjetoida pihakulut

Taloremontti koettelee paitsi hermoja myös kukkaroa. Yllättäviltä kuluilta harvemmin vältytään, ja budjetti venyy ja paukkuu. Sisätiloja ja julkisivua remontoidessa tai taloa alusta saakka rakentaessa piha kuitenkin usein unohtuu suunnitelmista. Santanderin tutkimuksen mukaan joka kolmas paikkaa budjettivajeen lainarahalla.

Upea omakotitalo vaatii kruunukseen arvoisensa pihan. Taloa rakentava tai remontoiva unohtaa kuitenkin usein budjetistaan pihanrakentamisen kulut. Monesti ei tiedetä, mitä pihan suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito maksavat.

– Vaikka piharakentamisen budjetti olisikin tehty, se ei useinkaan ole realistinen, kertoo toiminnanjohtaja Seppo Närhi Viheraluerakentajat ry:stä

Santanderin teettämän tutkimuksen mukaan kolmannes rakentajista voisi sijoittaa pihan remonttiin lainarahaa. Toiseksi eniten lainarahan käyttäminen houkuttaa kodin elektroniikkahankintoja varten.

– Kulutusluottojen käyttö niin kutsuttuihin kiinteistön arvoa tai viihtyvyyttä lisääviin kohteisiin on selvästi kasvanut. Lainan saanti on nopeaa ja vaivatonta ja kulutkin kohtuullisia verrattuna esimerkiksi luottokorttilainaan, kertoo Santander Consumer Financen toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi.

Leveä hintahaitari

Pihan laittamiseen voi helposti upottaa kymmeniä tuhansia euroja, mutta vähemmälläkin pärjää. Kalleimpia ratkaisuja ovat erilaiset kiveykset, muurit ja puurakenteet. Kasvipainotteisen pihan rakentaminen on edullisempi vaihtoehto.

– Toisaalta kasvipainotteisen pihan hoito- ja ylläpitokustannuksissa pitää varautua hiukan isompiin kuluihin. Kasvillisuutta kannattaa kuitenkin ehdottomasti käyttää, sillä se lisää viihtyisyyttä, Närhi sanoo.

Jokainen piha on yksilöllinen, mutta Närhen mukaan muutamalla tuhannella eurolla pääsee alkuun.

– Me suosittelemme varaamaan pihabudjettiin 8–12 prosenttia kiinteistön arvosta. Tämä summa sisältää tarvittavat materiaalit ja työn, Närhi summaa.

– Kotia varten otettavat lainamäärät ovat asiakasta kohden keskimäärin noin 10 000 euroa, Pättiniemi kertoo.

Uudiskohteessa paras hetki pihan suunnitteluun on heti tontin valinnan jälkeen. Pihan remonttia kannattaa kuitenkin aina harkita, jos talon ympäristössä rakennetaan. Samojen koneiden käyttäminen säästää sekä rahaa että energiaa.

Viherurakoitsijasta apu rakentajalle

Jos pihan laitto ei enää rakennusurakan jälkeen innosta, voi asian hoitaa myös urakoitsijan avustuksella. Taitava pihasuunnittelija näkee, mitä luonnon elementtejä tontilla kannattaa säilyttää ja mistä pitäisi hankkiutua eroon.

– Suunnittelija voi jopa ehdottaa, miten talo kannattaa tontille sijoittaa, jotta piha saadaan parhaiten hyödynnettyä. Suunnittelijalla voi olla ajatuksia myös siihen, miten kaivuumassat voitaisiin käyttää pihan rakentamisessa hyväksi, Närhi vinkkaa.

Ammattilaisten tekemä pihasuunnitelma maksaa sen laajuudesta ja sisällöstä riippuen tuhannesta eurosta ylöspäin. Urakoitsijalla työnsä teettävän kannattaa varata projektiin ainakin 10 000 euroa.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat