Jauhelihasta kevyttä arkiruokaa

Jauheliharuoat ovat monen perheen suosikkiruokia. Jauheliha on kevyttä, edullista, terveellistä ja helppokäyttöistä raaka-ainetta, josta syntyy monipuolisia arkiruokia. Jauheliha on usein tarjouksessa, ja kun ostaa kerralla suuremman määrän ja valmistaa siitä useamman aterian yhdellä kertaa, säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa. Ruoanvalmistus sujuu sutjakkaasti, kun kaikki perheenjäsenet osallistuvat valmistukseen. Resepteihin on kerätty ideoita, mitä kaikkea voi tehdä 1,5 kilosta jauhelihaa. Ruoat voi halutessa pakastaa.

Jauheliharuoat sopivat myös painonhallintaan. Aterioista saa vähärasvaisia, kun ei lisää ruokiin turhia rasvoja, välttää rasvaisia raaka-aineita ja käyttää tarvittaessa kevyttuotteita. Lisäämällä ruokiin runsaasti kasviksia ja käyttämällä täysjyvätuotteita saa ruoista vielä enemmän tärkeitä ravintoaineita, muun muassa kuitua.

Kun ostaa vähärasvaista jauhelihaa, on siinä rasva vain enintään 7 %. Nauta-sikajauheliha on yleensä vähärasvaisempaa kuin sika-nauta. Varmimmin rasvapitoisuus selviää pakkausmerkinnöistä samoin kuin lihojen seossuhde. Eroja kannattaa vertailla. Broilerin paistijauheliha tehdään koipireidestä, joten siinä on enemmän rasvaa kuin fileejauhelihassa, joka tehdään rintafileistä. Kalkkunasta on yleensä paistijauhelihaa, joka tehdään koipireidestä (kalkkunan paistikohta) ja siinä on rasvaa korkeintaan 7 %.

Jauheliha-pastapaistos höystetään rapeilla ja värikkäillä kasviksilla. Sulatejuusto mehevöittää ja maustaa paistoksen. Pizzan pohja syntyy tällä kertaa perunoista. Perunapohjainen jauhelihapizza maistuu ateriana sellaisenaan raikkaan salaatin kanssa tai iltapalana vaikka teen kera. Jauhelihavokki valmistuu alle puolessa tunnissa. Valmiit vokkivihannekset sopivat kiireiselle. Vokin kanssa maistuu rukiilla höystetty riisi. Vokki kannattaa syödä heti. Täytetyt paprikat ovat maukkaita ja meheviä sellaisinaan. Samaa reseptiä voi kokeilla korvaamalla paprikat kesäkurpitsalla. Kesäkurpitsat halkaistaan ja niistä koverretaan lusikalla malto pois.

Kuvat: Finfood Lihatiedotus / Piquant, Sanna Peurakoski

Lue myös:

    Uusimmat