Mainos

Jättiläishauki pystytettiin keskelle Helsinkiä

Helsingin Musiikkitalon edustalle alettiin tänään aamulla pystyttää oululaistaiteilija Reijo Hukkasen mittavaa Laulupuut-veistosta. Niin ohikulkijat kuin taiteilija itse näpsivät valokuvia, kun nosturi kiikutti valtavankokoista haukea paikalleen.

Teoksen keskiosan hauki on 13-metrinen vonkale, joka kurkottaa laulaen kohti taivasta. Vierelleen se saa kaksi flyygelinkansista ja halkopinoista koostuvaa tornia sekä ympärilleen lepänoksia.

Kansallista kuvastoa hyödyntävä teos on toteutettu alumiinista ja teräslevyistä. 13 metriä korkean veistoskokonaisuuden leveys on noin kuusi metriä ja syvyys yhdeksän metriä. Mittakaava on poikkeuksellinen, kertoo taiteilija Hukkanen.

– Kyllä tämä on aika harvinaista ja kallista myös. Koko on aiheuttanut ällistyttävän paljon ongelmia, mikään nosturi ei tahtonut riittää teoksen nostamiseen. Iso teos vie myös yllättävän paljon materiaalia.

"Kerta kaikkiaan upea paikka"

Laulupuut voitti Musiikkitalon ulkoalueen taidekilpailun vuonna 2010, ja teos on valmistunut valtion taideteostoimikunnan tilaustyönä.

– Veistoksen idea on lähtöisin Aaro Hellaakosken runosta Hauen laulu. Toivon, että sen vimma ja elämänriemu välittyvät teoksesta, Hukkanen sanoo.

Iiläisessä metallipajassa valmistettu teos kuljetettiin Helsinkiin jo eilen. Pystytyksen ja viimeistelyn arvioidaan kestävän torstaihin saakka.

– Hauen jälkeen pystytetään flyygelitornit sekä halkopinot ja sitten pienemmällä nosturilla oksat. Keskiviikkona testataan valaistusta. Se on tärkeä osa työtä, koska Suomessa on niin pitkälti pimeää, Hukkanen sanoo.

Veistos kohoaa hyvin keskeiselle paikalle Helsinkiin. Se asettuu nurmialueelle Musiikkitalon terassin kupeeseen, nykytaiteenmuseo Kiasmaa vastapäätä.

– Tämä on hurjan hieno paikka, kerta kaikkiaan upea. Tuolta Kiasmasta on tullut tätä katsottua ja ällisteltyä, Hukkanen sanoo.

Musiikkitalon ulkoteoksen suunnitellut Hukkanen kuuntelee itsekin mielellään klassista musiikkia.

– Ei minulla musiikillista älyä ole, mutta kyllä siitä älyttömästi pidän. Kävin Musiikkitalon avajaisissa, ja se oli hurjan hieno kokemus.

Laulupuut-veistoksen julkistamistilaisuus pidetään Musiikkitalolla 23. elokuuta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.