Jätemaksuissa suuria kunnittaisia eroja

Kuntien asukkailtaan perimät jätemaksut vaihtelevat suuresti eri puolilla maata. Keskimäärin jätteen käsittelymaksu on 295 markkaa jätetonnilta, mutta hintahaitari on peräti 140-650 markkaa jätetonnilta.

Kuntaliiton tuoreen jätehuoltoselvityksen mukaan halvimmaksi jätteen käsittely tuli vertailuvuonna 2000 Lounais-Suomen Askaisissa. Kalleinta se oli Vaasan Mustasaaren alueella.

-Jätemaksun alhaisuus selittyy selvimmin kaatopaikan kunnolla. Halvan maksutason kunnassa on yleensä sulkemista odottava ja nykyvaatimusten vastainen kaatopaikka, sanoo Kuntaliiton ympäristöinsinööri Seija Paajanen.

Jätemaksun tasoon vaikuttavat kuljetusmaksut taas ovat yleensä edullisimmat suuren väestöpohjan alueella. Kuluttajalle tulee lisäksi yleensä halvemmaksi kunnan järjestämä jätteen yhteiskuljetus kuin se, että taloyhtiö tekee sopimuksen suoraan kuljetusyrityksen kanssa.

Osittain jätemaksun suuri hintahaitari selittyy Kuntaliiton selvityksessä myös sillä, että vuodesta 1994 tapahtunut siirtymä jätehuollon muuttamisesta verovaroin katetusta maksuperustaiseksi ei ole vielä kaikkialla toteutunut. Yksin jäteveron osuus jätteen käsittelymaksussa olisi 90 markkaa per jätetonni.

Selvityksessä tarkasteltiin myös jätemaksujen kehittymistä vuodesta 1990 nykypäivään. Vuosikymmenen kuluessa keskimääräinen jätteen käsittelymaksu on noussut 50 markasta 295 markkaan per tunti. Maksutason moninkertaistuminen on pääosin ollut seurausta kaatopaikan ylläpitovaatimusten tiukentumisesta.
Kuntaliiton kesällä 2000 tekemään jätehuoltoselvitykseen vastasi 317 kuntaa. Kaikkiaan kyselyyn vastanneissa kunnissa asuu 83 prosenttia maan väestöstä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja