Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään vuosittain roskiin järkyttävä määrä ruokaa.
MTT:n selvityksen mukaan Suomessa heitetään vuosittain roskiin yli 400 miljoonaa kiloa ruokaa. Jokainen suomalainen heittää vuosittain roskiin jopa 75 kiloa ruokaa. Ruokahävikkiä voitaisiin pienentää jo pienellä suunnittelulla ja samalla säästää myös sievoinen summa rahaa.
Näiden vinkkien avulla voit pienentää ruokahävikkiä sekä säästää ruokamenoissa huomattavia summia:
1. Suunnittele ostoslista ja ruoat
Ostoslistan suunnittelulla pääsee jo pitkälle ja kun ruokakoriin on kertynyt oikeat ruoat, jäljelle jää vaan ainesten oikeanlainen hyödyntäminen. Ruokakaappiin ei kannata ostaa tuotteita homehtumaan, vaan kaapin sisältö kannattaa hyödyntää ja tarkistaa säännöllisesti. Ei ole mitään järkeä ostaa ruokakaappiin jättimäistä kilohinnaltaan halvempaa tukkupakkausta, jos et todella aio käyttää koko purnukan sisältöä.
2. Isosta annoksesta moneksi kerraksi
Pienellä luovuudella voit saada aikaan maukkaita kotiruokia. Näin Martat vinkkaavat säästämään:
• Keitä kerralla kattilallinen keittoa. Tähteeksi jäänyt keitto säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Voit myös pakastaa sen myöhempää käyttöä varten.
• Paista suuri annos laatikkoruokia, kasvispihvejä, lihapullia, sämpylöitä tai pullia ja pakasta myöhempää käyttöä varten.
3. Samasta raaka-aineesta kerralla eri ruokalajeja
Samasta raaka-aineesta voi varioida ruokia, jolloin osan voi syödä heti ja loput ruoasta pakastaa.

