Järkyttävä totuus kotiruoasta – näin helposti voisit säästää satasia

Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään vuosittain roskiin järkyttävä määrä ruokaa.

MTT:n selvityksen mukaan Suomessa heitetään vuosittain roskiin yli 400 miljoonaa kiloa ruokaa. Jokainen suomalainen heittää vuosittain roskiin jopa 75 kiloa ruokaa. Ruokahävikkiä voitaisiin pienentää jo pienellä suunnittelulla ja samalla säästää myös sievoinen summa rahaa.

Näiden vinkkien avulla voit pienentää ruokahävikkiä sekä säästää ruokamenoissa huomattavia summia:

1. Suunnittele ostoslista ja ruoat

Ostoslistan suunnittelulla pääsee jo pitkälle ja kun ruokakoriin on kertynyt oikeat ruoat, jäljelle jää vaan ainesten oikeanlainen hyödyntäminen. Ruokakaappiin ei kannata ostaa tuotteita homehtumaan, vaan kaapin sisältö kannattaa hyödyntää ja tarkistaa säännöllisesti. Ei ole mitään järkeä ostaa ruokakaappiin jättimäistä kilohinnaltaan halvempaa tukkupakkausta, jos et todella aio käyttää koko purnukan sisältöä.

2. Isosta annoksesta moneksi kerraksi

Pienellä luovuudella voit saada aikaan maukkaita kotiruokia. Näin Martat vinkkaavat säästämään:

• Keitä kerralla kattilallinen keittoa. Tähteeksi jäänyt keitto säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Voit myös pakastaa sen myöhempää käyttöä varten.

• Paista suuri annos laatikkoruokia, kasvispihvejä, lihapullia, sämpylöitä tai pullia ja pakasta myöhempää käyttöä varten.

3. Samasta raaka-aineesta kerralla eri ruokalajeja

Samasta raaka-aineesta voi varioida ruokia, jolloin osan voi syödä heti ja loput ruoasta pakastaa.

4. Vertaile hintoja

• Vertaa hintaa ja laatua yksikköhintojen ja pakkausmerkintöjen avulla.

• Muista, että tarjoustuote ei ole aina edullisin tuote.

• Ruoka-aineita kannattaa ostaa, käyttää ja säilöä sesongin aikana, kun hinta on edullinen. Suosi nyt juureksia!

• Suuret pakkauskoot tulevat usein halvemmaksi, kunhan tuote tulee käytettyä.

• Isot pakkaukset vaativat kuitenkin riittävät säilytystilat.

• Yksittäispakatut tuotteet ovat yleensä kalliimpia

5. Pienet ostokset = iso lasku

Marttojen mukaan kannattaa laskea, miten paljon rahaa menee vuodessa pikkuostoksiin. Tulos voi yllättää. Jos vähennät vähemmän tärkeitä pikkuostoksia ja laitat nämä rahat säästöön, voit tehdä jonkin isomman hankinnan.

Jos ostat viikossa vaikkapa viisi pulloa limonadia, kertyy vuodessa helposti yli 400 euron lasku. Yksi sixpack olutta viikossa kasvattaa vuoden ruokalaskua puolestaan 390 eurolla. Yhden hampurilaisaterian nauttiminen tekee lompakkoon yli 300 euron loven.

Ota talteen: Säästäjän muistilista

1. Suunnittele ostoksesi etukäteen – unohda heräteostokset

2. Älä osta valmisruokia – tee itse!

3. Vertaa pakkausten hintoja – minkä kokoinen pakkaus sinulle sopii parhaiten?

4. Valmista raaka-aineista useampia ruokia kerralla, pakasta osa

5. Valmista kerralla suurempia satseja, pakasta osa

6. Hyödynnä ruoantähteet – loihdi munakkaita, pyttipannuja ja risottoja

7. Ota tähteet evääksi töihin tai käytä seuraavan aterian raaka-aineena. Jauhelihakastikkeesta voit seuraavalla kerralla tehdä vaikkapa meksikolaisia tortilloja!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat