Järkyttävä reaktio – entinen F1-kuski sai niskaansa "tappouhkauksien vyöryn"

Tunnettu F1-kasvo Johnny Herbert kertoo saaneensa vyöryn tappouhkauksia sen jälkeen, kun hän toimi tuomarina Australian GP:ssä.

Englantilainen Herbert kuului F1-tuomaristoon maaliskuussa kaasutellussa Australian osakilpailussa. Kisasta saatiin jälkipyykkiä Aston Martinin Fernando Alonsolle tuomitusta rangaistuksesta.

Tuomaristo totesi Alonson syylliseksi Mercedeksen brittikuski George Russellin viimeisen kierroksen ulosajoon. Alonson katsottiin ajaneen kuudennen mutkan tarkoituksellisen hitaasti, minkä seurauksena perässä tullut Russell joutui väistämään ja ajautui radalta ulos seinään.

Alonso sai 20 sekunnin aikarangaistuksen ja kolme rangaistuspistettä. Espanjalaiskonkari putosi aikasakon seurauksena Australian GP:n kuudennelta sijalta kahdeksanneksi.

Kaikki eivät ottaneet tapausta kevyesti.

– Sain tappouhkauksien vyöryn sosiaalisessa mediassa. Olen onnekas, että minulla on leveät hartiat. Minusta on säälittävää, että minut heitettiin bussin alle, Herbert kertoi Fastest Payout Online Casinolle muun muassa The Independentin mukaan.

"Käyttivät aseena"

Herbertin mukaan tapaus juontaa juurensa siitä, että hän kritisoi aikanaan Sky Sportsin asiantuntijana Alonsoa espanjalaisen vaikeina McLaren-aikoina. Alonso tapasi moittia isoon ääneen moottoria.

– Työskentelin Skylle ja sanoin, että jos Alonso ei pidä siitä, hänen pitäisi jättää talli. En sanonut, että lopettaa.

Entinen F1-kuljettaja Herbert kertoi Alonson haukkuneen myöhemmin hänet suorassa lähetyksessä sanomalla, että hän on maailmanmestari eikä aio lopettaa ja ryhtyä kommentaattoriksi, "koska sinä et ollut maailmanmestari".

– Fanit käyttivät sitten Australian jälkeen sitä aseena minua vastaan.

"Tätä tapahtuu liikaa"

Herbert kertoi saaneensa viestejä, joissa oli muun muassa tikariemojeja.

– Ihmiset sanoivat, että tiedämme, missä asut, tulemme luoksesi. Suurin osa heistä oli espanjalaisia. 

Herbert olisi odottanut, että Alonson rankaisemisen syyt olisi ymmärretty, koska ne oli hänen mukaansa niin selkeästi perusteltu.

– Ihmiset sanoivat myös, että koska en ollut koskaan maailmanmestari, minulla ei olisi pätevyyttä sanomisiini.

– Uhkailut jatkuivat kaksi viikkoa ja niitä on yhä tulossa. Tämä on osa sosiaalisen median maailmaa, jossa kaikilla on mielipiteensä mutta ei faktoja niiden tueksi. Tätä tapahtuu nykyään liikaa. Urheilijoita ja monien urheilulajien toimihenkilöitä pommitetaan tappouhkauksilla. Ja monet kärsivät siitä paljon. Törkyä ja herjausta tapahtuu kaikilla elämänaloilla, jopa tavallisille ihmisille.

Herbertin mukaan sosiaalisen median yritysten tulisi ryhtyä "toimiin", mutta "ne antavat tämän tapahtua".

Herbert ajoi F1-sarjassa vuosina 1989–2000. Hän saavutti kolme voittoa ja seitsemän palkintosijaa. Parhaalla kaudellaan vuonna 1995 hän sijoittui MM-sarjassa Benettonin kuljettajana neljänneksi.

Suomalaislegenda Mika Häkkisen tallikaverina Herbert toimi Lotuksella 1991–92.

Lue myös:

    Uusimmat