Järjestä ikimuistoiset rapujuhlat

Vielä on hyvää aikaa järjestää rapujuhlat. Rapukausi jatkuu lokakuun loppuun saakka ja hämärtyvät illat ovat kuin tehtyjä yhdessäoloon sekä herkutteluun.

Rapujuhlia järjestetään harvoin mahan täyttämiseksi vaan tärkeintä on yhteisen ajan viettäminen näpertelyn lomassa. Seuraavilla vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu järjestämään juhlat, joista voi tulla koko ystäväpiirin syksyinen perinne.

Tee kirjava kutsulista

Älä rajaa kutsuasi vain niihin, jotka ovat jo syöneet rapuja. Kutsu mukaan myös ensikertalaisia, jotka pääsevät maistelemaan rapuja ja opettelemaan juomalauluja. Juhlien aluksi on hyvä opastaa, kuinka rapuveistä käsitellään ja miten ravusta saa parhaat palat irti. Vieraita voi muistuttaa poikkeuksesta etikettisäännöissä eli veitsen saa laittaa luvan kanssa rapujuhlissa suuhun.

Hanki ravut ja jaa kustannukset

Jos haluat olla tarkka, kysy jo etukäteen, kuinka monta rapua kukin haluaa syödä. Rapuja saa halvimmalla pakastealtaasta tai sitten ne voi ostaa tuoreena suoraan kalastajalta tai hyvin varustellusta ruokakaupasta. Suomen vesissä elää täplärapuja ja jokirapuja, jota moni pitää herkullisimpana. Rapu on arvokas herkku ja kutsuvieraista riippuen kustannusten jakamistakin voi ehdottaa. Vanhan kohteliaan tavan mukaan juhlan järjestäjä valitsee pöytänaapurilleen ensimmäisen ravun. Sitten kerrotaan, montako rapua on ruokailijaa kohden.

Kata runsas pöytä

Ravut tarjoillaan laakealta vadilta, jossa on koristeena tilliä. Rapujen kanssa syödään vaaleaa paahtoleipää, voita ja tilliä, mitä voi kattaa pieniin astioihin ympäri pöytää. Näin lähin leipäkori tai voiastia on syöjää aina lähellä. Juomaksi varataan snapsia ja valkoviiniä sekä alkoholittomia vaihtoehtoja.

Huomioi myös allergiset ja kasvissyöjät. Kata rapujen lisäksi pöytään ruokaisia salaatteja ja vaikkapa sesonkiin sopivaa sienipiirakkaa. Osa tarjoaa rapujen lisäksi lämpöisen pääruoan mutta sen voi korvata esimerkiksi kasviskeitolla.

Jokaiselle vieraalle kannattaa kattaa vesiastia kädenpesua varten. Saat siitä kauniin, kun valitset lasisen kupin, minne asetat sitruunanviipaleen. Näin syöjien kädet pysyvät raikkaina koko juhlaillan ajan.

Tunnelma on puoli juhlaa

Luo juhliin tunnelmaa punaisilla lyhdyillä ja kynttilöillä. Voit käyttää rapujuhliin sopivia kertakäyttöastioita, joita kannattaa varata runsaasti. Jokaiselle syöjälle katetaan kaksi lautasta – toinen syömistä ja toinen roskia varten. Ylimääräisiä lautasia kannattaa varata lähelle pöytää, niin jokainen voi vaihtaa lautasta tarvittaessa.

Arkisemmat astiat voi pukea juhlaan raputarroilla ja -kuvilla. Tarran voi liimata lasin tai kulhon kylkeen. Lasinjalkaan voi taas sitoa punaisesta silkkinauhasta rusetin. Ruokalappuihin tai ainakin tukeviin servietteihin kannattaa panostaa. Niillä kukin syöjä pystyy suojaamaan vaatteensa.

Monista rapulaulut jokaiselle vieraalle, niin kaikki pääsevät laulaen juhlatunnelmaan. Pöytää voit koristella vaikkapa luonnosta löytyvillä pihlajanoksilla tai muilla syksyisillä oksilla.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja