Japani on sallimassa tutkijoille ihmisen solujen siirtämisen jyrsijöille – tavoitteena on luoda ihmispotilaalle kelvollinen rotan sisällä kehittynyt haimasiirrännäinen

Japanin hallitus on hyväksynyt tutkijoiden anomuksen saada istuttaa ihmisen soluja koe-eläimiin kantasolututkimuksissaan, kertoo Business Insider. Kokeissa on tarkoitus selvittää mahdollisuutta kehittää ihmisille elinsiirrännäisiä, jotka saataisiin eläimiltä.

Lopullinen myönnytys tällaisiin tutkimuksiin odottaa vielä Japanin tiedeministeriön hyväksyntää.

Kokeissa yritetään luoda haima

Tutkijoiden suunnitelmana on luoda ihmiselle kelvollinen haimasiirrännäinen siten, että ihmisen kantasoluja istutettaisiin ensin jyrsijöihin. Varsinainen elin kehittyisi jyrsijällä ja sen jälkeen se voitaisiin siirtää elinsiirtoa tarvitsevalle ihmiselle.

Tässä nimenomaisessa tutkimuksessa jyrsijät tulisivat olemaan rottia tai hiiriä.
Ihmisiltä siirrettävät solut olisivat niin sanottuja pluripotentteja soluja, eli sellaisia soluja, jotka on muunnettu alkionkehityksen kaltaiseen tilaan. Näin ne voivat muodostaa minkä tahansa elimen kudoksia.

– Kymmenen vuoden valmistelujen jälkeen olemme vihdoinkin siinä pisteessä että voimme alkaa tutkia tätä toden teolla, sanoo lääketieteellisen laitoksen tutkija Hiromitsu Nakauchi Tokion yliopistolta.

"Pulmallista eettisyyden kannalta"

Tällaisten tutkimusten eettisyys puhuttaa.
Erityiseksi huolenaiheeksi on noussut mahdollisuus siitä, että ihmisen solut, jotka istutettaisiin eläimen alkioon, saattaisivat alkaa kehittyä arvaamattomalla tavalla. Ne voisivat esimerkiksi vaikuttaa eläimen kognitiivisiin kykyihin.

– Olisi hyvin pulmallista sekä eettisyyden että turvallisuuden kannalta istuttaa vielä muuntautumisvaiheessa olevia soluja hedelmöitettyihin rottien tai hiirien munasoluihin. Tällaiset solut voivat muuttua ihan millaisiksi tahansa, sanoo tutkija Jiro Nudeshima.

Tutkijat ovat kertoneet valvovansa tulevia kokeita tarkasti ja keskeyttävänsä ne, mikäli jyrsijöiden aivoihin kehittyy enemmän kuin 30 prosenttia ihmisen soluja.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja