Jani, 24, on ollut kateissa lähes puoli vuotta – miehen auto löytyi hylättynä Kuopiosta: Mitä hän teki armeijan vanhalla harjoitusalueella? 

Lapinlahtelainen Jani Hakkarainen tapasi elokuisena viikonloppuna läheisiään Kuopiossa. Auto löytyi, mutta miestä ei. Puhelinta hänellä ei ollut lainkaan mukanaan.

Hakkaraisen käytössä ollut maastokuvioinen Mitsubishi Pajero -maasturi löytyi lukitsemattomana Kuopiosta Pienen Neulamäen alueelta, mutta kuski on edelleen kateissa.

Viimeisin varma havainto Hakkaraisesta ja hänen autostaan on tehty samalla alueella perjantaina  21. elokuuta puoli yhdeksän aikaan illalla. Silminnäkijän mukaan mies oli Pienellä Neulamäellä yksin liikkeellä. Hänen oli nähty liikkuvan samalla alueella jo aiemmin päivällä.

Hakkaraisen katoamisen tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Jari Salokankaan mukaan viimeisintä havaintoa voi pitää hyvin luotettavana.

Samana päivänä Hakkarainen oli tavannut Kuopiossa asuvia läheisiään ja liikkunut autollaan eri puolilla kaupunkia. Pari päivää myöhemmin lähiomainen ilmoitti poliisille, ettei mieheen ole saatu yhteyttä.

Virkavalta käynnisti etsinnät laajalla metsäalueella. 

Valtava syrjäinen metsäalue

Poliisin tiedossa ei ole seikkoja, joiden vuoksi Hakkarainen olisi tieten tahtoen hakeutunut juuri Pienen Neulamäen alueelle. Hakkaraisen asuinkunnasta Lapinlahdelta on paikalle matkaa reilut 60 kilometriä.

Pieni Neulamäki on puolustusvoimien entinen varikkoalue, joka sijaitsee noin 6,5 kilometrin päässä Kuopion keskustasta. Noin 500 hehtaarin aluetta reunustavat muun muassa idässä Vitostie ja lännessä Kallavesi. Kuopion kaupungin mukaan alueella toimi vuoteen 2008 saakka puolustusvoimien varikko.

Aidatulla metsäalueella risteilee entisen käyttötarkoituksensa vuoksi yli 20 kilometrin mittainen metsätieverkosto.

– Poliisi on tehnyt alueella vesistö- ja maastoetsintöjä. Varastoalueen lähellä on isompia vesialueita, lampia ja Kallavesi on lähistöllä myös. Alue on paikoin vaikeakulkuista metsikköä, jonne voi äkkiä eksyä. Paikka on sen verran syrjäinen, ettei siellä välttämättä ole kovinkaan paljon ulkopuolisia kulkemassa, rikosylikonstaapeli Salokangas sanoo.

Hakkaraisen käytössä olleella maastokuvioisella autolla ei poliisin mukaan ole kytköstä puolustusvoimiin tai vanhaan armeija-alueeseen.

Kännykkää ei ollut mukana

Poliisi tiedotti Hakkaraisen katoamisesta ja pyysi hänestä havaintoja ensimmäisen kerran 18. syyskuuta, noin kuukausi katoamisen jälkeen.

Tutkinnanjohtajan mukaan poliisi saikin tapauksesta muutamia vihjeitä, joiden perusteella virkavalta kävi tekemässä tarkistuksia. Mitään ratkaisevaa ei kuitenkaan löytynyt.

– Meillä ei ole varmuutta siitä, onko hän jollakin tavalla suunnitellut katoamistaan. En pysty julkisesti sanomaan ja arvioimaan mahdollisia syitä. Kysymys on avoinna.

Puhelinpaikannuksesta ei ole ollut virkavallalle lainkaan apua. Hakkaraisella ei tutkinnanjohtajan mukaan ollut katoamisen aikaan puhelinta mukanaan tai käytössä.

– Tähän oli olemassa jonkinlainen syy, mutta se ei suoranaisesti liity katoamisasiaan, Salokangas täsmentää.

Poliisi kaipaa edelleen Jani Hakkaraiseen liittyviä vihjeitä. Toistaiseksi tapaukseen ei epäillä liittyvän rikosta.

Hakkarainen on noin 170 senttiä pitkä, hoikkavartaloinen ja kaljupäinen. Viimeisimmän silminnäkijähavainnon mukaan mies oli pukeutunut mustaan huppariin.

Vihjeitä voi ilmoittaa poliisin vihjepuhelimeen 0295 415 232 tai sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi

– Tällä hetkellä meillä ei ole seuraavaa etsintäajankohtaa sovittuna. Toivomme, että vihjeitä tulee, Salokangas sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat