Jamie Oliver: Tässä asiassa Suomi on edelläkävijä maailmassa

Televisiokokki Jamie Oliver kertoi näkemyksensä ruotsalaisesta ja suomalaisesta ruokakulttuurista.

MTV3:n Makuja.fi-sivusto oli paikalla, kun supersuosittu televisiokokki Jamie Oliver vieraili huhtikuun 12. päivä Tukholmassa esittelemässä uutta Scandic-hotelliketjulle suunnittelemaansa kesämenua. Oliver paljasti tilaisuudessa olleille toimittajille myös mielipiteensä skandinaavisesta keittiöstä. Televisiokokki innostui kehumaan erityisesti ruotsalaista ruokaa aina graavilohesta silliin.

– Ruotsissa on paljon, mistä voitte olla ylpeitä. Täällä osataan myös kyseenalaistaa asioita. Se muistuttaa päättäjiä siitä, että vaikka suurin osa asioista on hyvin, ei silti saa jäädä paikoilleen istumaan. Ruotsalaiset vanhemmat sanovat minulle, että kouluruoka on täällä uskomatonta. Toisaalta, osa vanhemmista on sanonut minulle, että se on järkyttävää. Ruotsi on varmasti yksi parhaista maista elää, mutta tekään ette ole immuuneita monikansallisille yrityksille, Oliver muistutti ja viittasi tuoreeseen hevosenlihakohuun.

"Suomi on edelläkävijä"

Yhdessä asiassa Suomi menee kuitenkin kokin mukaan kaikkien muiden maiden edelle. Oliver kertoi, ettei vielä ole ehtinyt käymään Suomessa ruokamatkalla, mutta on ihaillut jo vuosia suomalaista kouluruokasysteemiä.

– Mitä tulee kouluruokaan, niin Suomi on edelläkävijä. Suomi on malliesimerkki siitä, miten asiat voidaan saada muutettua. Kouluruokien tarjonta oli huonoa ja lasten ruokavalio oli huono, mutta tämä saatin muutettua muutamassa vuodessa. Mikä tärkeintä, nämä seikat saatiin pysymään hyvinä.

Oliver viittasi kommenteillaan Suomessa vuosina 1972-1997 toteutettuun kansanterveyden edistämishankkeeseen, Pohjois-Karjala -projektiin, jonka tavoitteena oli parantaa suomalaisia elintapoja ja valistaa ihmisiä ruokailutottumuksista. Projektia oli johtamassa muun muassa lääketieteen tohtori, nykyinen THL:n pääjohtaja Pekka Puska. Oliverin mukaan projekti onnistui Suomessa, koska täällä osattiin ajatella asioita monelta eri kantilta.

– Kaksi viimeistä pääministeriä, joiden kanssa olen työskennellyt, ovat kyselleet minulta, että mikä on se yksi asia, millä kaikki saadaan muutettua. Se suututtaa minua, koska ei ole olemassa vain yhtä asiaa. Se mikä on terveellistä ja mitä lasten tulisi syödä ei ole mitään rakettitiedettä. Sen toteuttaminen vaatii kuitenkin muutoksia monella eri tasolla, jotka kaikki tähtäävät samaan asiaan. Suomessa tämä toteutettiin juuri näin.

Oliverin mukaan muutoksia yritetäänkin usein saada aikaan vain muuttamalla kouluruokaa, mutta samalla unohdetaan siihen liittyvä oppimisprosessi.

– Kouluruokaa muutetaan, mutta lapsille ei opeteta mitään ruoasta. Miksi haluaisit heidän syövän pinaattia, jos he eivät tiedä, mitä pinaatti on? Et voi vain muuttaa ruokaa, sinun täytyy myös opettaa lapsia kasvattamaan sitä. Moni maa on oppinut Suomelta, tai ainakin yrittänyt oppia, Oliver totesi.

Jamie Oliverin ohjelmia näet MTV3-kanavalla, Subilla ja AVAlla. Lue lisää ohjelmista ja katso Jamien herkullisia reseptejä.

Jamie Oliverin uudet menut tulevat käyttöön 156 pohjoismaisessa Scandic-hotellissa 24. kesäkuuta alkaen.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat