Jade ei ole syönyt vihanneksia yli 20 vuoteen – pelkää sokeutuvansa: "Tekisin mitä vain, jos joku korjaisi minut"

Jade on huolissaan terveydestään, koska ei ole vuosikymmeniin voinut syödä hedelmiä tai vihanneksia. Tila haittaa Jaden sosiaalista elämää ja aiheuttaa ahdistusta.

Jade Youngman ei ole vuosikymmeniin syönyt vihanneksia tai hedelmiä. Nyt nuori nainen on huolestunut terveydentilastaan: Isossa-Britanniassa tuli tänä vuonna esiin tapaus, jossa nuori mies sokeutui ruokailutottumustensa vuoksi

"Ne saavat minut oksentamaan"

Jadella, 25, on ARFIDiksi kutsuttu syömishäiriö, jossa syöminen on rajoittunutta esimerkiksi ahdistuksen tai ruoan ominaisuuksien vuoksi. Suomessa ARFID ei toistaiseksi ole virallinen diagnoosi.

Tilan vuoksi Jade ei kykene syömään vihanneksia tai hedelmiä.

– Ne saavat minut oksentamaan, jos syön niitä, hän kuvailee haastattelussa.

Haastattelussa Jade vertasi tuoreruoan makua "koirankakkaan", vaikka myöntää, että saattaisi pitää hedelmien ja vihannesten mausta.

– Tiedän, etten kuolisi, jos söisin niitä ja tiedän, että ne varmasti maistuisivat hyviltä, mutten kykene panemaan niitä suuhuni.

"Olen aina syönyt vain prosessoitua ruokaa"

Jaden mukaan ongelmana on vihannesten tekstuuri: hän nauttii esimerkiksi fajitas-aterian kastikkeen mausta, mutta paprikan ja chilin suutuntuma estää häntä syömästä tex-mex-ruoan ainesosia tuoreina.

– Vaikka miettisin mielessäni, että luultavasi pitäisin mausta, mieleni ei salli minun syödä näitä.

Jade. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Ihmiset eivät usko tilan olemassaoloon

Ongelmat alkoivat jo 3-vuotiaana, ja aluksi Jaden vanhemmat pitivät häntä vain nirsona lapsena. Diagnoosin hän sai vuonna 2013. Tila haittaa Jaden sosiaalista elämää ja aiheuttaa ahdistusta. Moni pitää häntä teeskentelijänä.

– Ihmiset eivät usko sanaasi. He vain panevat ruokaa eteesi ja sanovat: "Mikset vain kokeile sitä? Kyllä sinä pidät siitä". Mutta itse tiedän, että kyseinen ruoka saa oloni sairaaksi.

Jade syö turvallisiksi kokemiaan ruokia, koska uusien ruokien kokeileminen on hänelle vaikeaa.

– Olen aina syönyt vain kananugetteja, pizzaa, pelkkää pastaa juustolla ja ranskalaisia. Siis vain prosessoitua ruokaa, Jade kuvailee.

"Tekisin mitä vain, jos joku korjaisi minut"

Jade on itsekin huolissaan ruokailutottumustensa terveysvaikutuksista. Hän seurasi huolestuneena ruokavalion vuoksi sokeutuneen brittipojan tapausta.

– En ole menettänyt näköäni, mutta hänen taustansa on hyvin samankaltainen kuin minun, joten olen oikeasti huolissani asiasta. Tiedän, että tämä vaikuttaa terveyteeni, Jade sanoo.

Jade on jatkuvasti väsynyt ja tietää kärsivänsä raudanpuutteesta. Lääkärit ovat tarjonneet avuksi ruokavalion muuttamista, mutta Jade kokee, että tarvitsisi enemmän ja erilaista apua.

– Koen olevani avuton, kuin en voisi tälle mitään. Tekisin mitä vain, jos joku korjaisi minut. Haluaisin vain löytää ihmisen, joka voisi auttaa, Jade sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat