Teini sokeutui syötyään vuosia vain sipsejä ja vaaleaa leipää – nyt puhuu äiti: "Tiedän, että jotkut uskovat tämän tapahtuneen siksi, että olen huono äiti"

13:23
Brittinuori sokeutui köyhän ruokavalion vuoksi – urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, mitkä ovat karmivimmat tapaukset Suomessa

Ruokavalionsa vuoksi sokeutuneen nuoren äiti kertoo, ettei saanut lapselleen apua lääkäreiltä vuosien yrittämisestä huolimatta.

Ruokailutottumustensa takia sokeutunut nuori ei saanut apua oireisiinsa, kertoo hänen äitinsä. 17-vuotiaan brittipojan, Harvey Dyerin tarina levisi ympäri maailmaa, kun hän sokeutui aliravitsemuksen vuoksi. Harvey oli vuosia syönyt vain sipsejä, ranskalaisia, vaaleaa leipää ja toisinaan kinkkua.

Nuoren äiti Kerry James, 45, syyttää ongelmista ammattilaisia, jotka eivät vuosiin ottaneet tilaa vakavasti.

Äidin mukaan apua ei saatu ajoissa

Harveyllä on sekä autismi että ADHD. Autismi vaikuttaa hänen aisteihinsa, ja siksi poika ei kykene syömään joitakin ruokia niiden koostumuksen vuoksi.

Kerry kertoi This Morning -tv-ohjelmassa, että vei Harveyta lääkäriin jo tämän ollessa 6-vuotias ja useita kertoja tämänkin jälkeen, mutta apua ei löytynyt. 

– Menimme lastenlääkärille ja hän antoi monia eri juttuja, joita voisimme kokeilla... Poika ei kykene fyysisesti syömään. Hän ei kykene myöskään ottamaan lääkkeitä (suun kautta), Kerry kuvailee haastattelussa.

– Pyysin pistoshoitoa, koska kerroin, ettei Harvey kykene ottamaan lääkettä, mutta pistokset eivät haittaa. Meille sanottiin "ei".

Harvey ja hänen äitinsä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Harvey ei tiedä, miksei syö tiettyjä ruokia

Eräällä lääkärivierailulla syömisongelman ratkaisuksi ehdotettiin pirtelöitä. Harvey ei kuitenkaan kyennyt nielemään niitä.

– Muistaakseni hän (lääkäri) oikeasti sanoi pojalle: "Kuule, sinä kasvat isommaksi ja sinun täytyy ottaa vastuuta ja syödä näitä ruokia". Mutta Harvey ei fyysisesti kyennyt siihen. Se oli vaikeaa.

Harvey itse ei osaa sanoa, miksei syö tiettyjä ruokia.

– En tiedä, onko päässäni henkinen este... Haluaisin todella syödä ruokaa, mutten kykene panemaan sitä suuhuni, mies kuvailee.

"Olen tehnyt kaikkeni"

Juontajan kysymykseen siitä, olisiko Kerryn pitänyt tehdä enemmän, nainen vastasi "olen tehnyt kaikkeni".

– Tiedän, että jotkut uskovat tämän tapahtuneen siksi, että olen huono äiti ja laiminlyönyt poikaa, mutta en kuuntele sellaista lainkaan. Olen taistellut Harveyn puolesta siitä asti, kun hän oli 2-vuotias, ja jatkan taistelua hänen puolestaan, kunnes hänen elämässään on terve tasapaino, Kerry sanoo.

Kerroimme aiemmin myös 29-vuotiaasta Aprilista, jolle ruoan syöminen tuottaa vaikeuksia. April elääkin käytännössä pelkillä juustoleivillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja