Jääkiekkoilija Kristian Näkyvä puhuu nyt ensimmäistä kertaa vakavasta kivessyövästään – vieraskannattajien häkellyttävä ele liikutti: "Ei sitä osannut kuvitella etukäteen"

Jääkiekkoilija Kristian Näkyvällä, 29, todettiin helmikuussa kivessyöpä. Leijonistakin tutun puolustajan diagnoosista kertoi tuolloin pelaajan seurajoukkue Örebro HK. Nyt näkyvä kertoi sairaudestaan ensimmäistä kertaa C Moren Urheilusuora-ohjelmassa.

Suomessa alun perin JYPin takalinjoilla tunnetuksi tulleen Näkyvän syöpä operoitiin helmikuussa. Helsingin Kiekko-Tiikerien kasvatti kertoo nyt syöpähoitojen olevan takanapäin. 

– Löysin kasvaimen itse, erillisen patin, toisesta kiveksestä. Otin lääkäreihin yhteyttä ja pääsin tutkimukseen. Sain parin viikon jälkeen vahvistuksen, että kyseessä on kivessyöpä, Näkyvä kertoi C Moren Urheilusuorassa sairauden havaitsemisesta.

– Kerroin heti diagnoosin jälkeen ensimmäisellä viikolla asiasta joukkueelle ja seuralle. Pääsin leikkaukseen kahden viikon jälkeen tiedosta.

Näkyvä kertoo sairauden ennusteen olevan tällä hetkellä todella hyvä.

– Olen ollut sytostaattihoidoissa ja tänään oli viimeinen kerta. Ne ovat osaltani todennäköisesti nyt tehty. Tästä eteenpäin tehdään vain seurantaa, etäpesäkkeistä ei vielä ole tietoa. Tästä eteenpäin pystyn toivottavasti elämään ihan normaalia terveellistä elämää.

Näkyvä korostaa tukiverkostonsa merkitystä sairauden keskellä. Henkistä apua on ollut saatavilla niin omien läheisten kuin joukkuetovereidenkin puolelta.

– Yhteydenottoja on tullut läheisiltä paljon. Tuntuu, että on lähentynyt oman perheen, sukulaisten ja kavereiden kanssa. Sydämellisen suuri kiitos kaikille, jotka ovat jaksaneet minua tukea.

– Tuolloin torstaina, kun menin leikkaukseen, meillä oli vieraspeli Frölundaa vastaan. Siellä oli jo iso lakana katsomossa, jossa luki "Tsemppiä Kristian!".

Örebron kannattajat teettivät myös esimerkiksi t-paitoja Näkyvän nimellä, joiden tuotot ohjattiin syöpäsäätiön hyväksi.

Tulevaisuuden työpaikasta ei ole vielä varmuutta, mutta Näkyvä toivoo voivansa jatkaa Örebrossa. SM-liiga ei ole Näkyvän uralla tällä hetkellä "ainakaan ykkösvaihtoehto".

Näkyvä pelasi ennen diagnoosiaan toista kauttaan Örebrossa. Aiemmin hän on pelannut Ruotsissa myös Luleåssa ja Lingköpingissä. Vyöltä löytyy myös yksi kausi Pohjois-Amerikasta AHL-seura Milwaukee Admiralsista.

Katso Näkyvän haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin videosta.

Lue myös:

    Uusimmat