Itsemurhien määrässä raju lasku maailmanlaajuisesti – Suomessa surmaa ei yleensä tehdä täydessä ymmärryksessä

3:08
Luuletko tunnistavasi masentuneen? Videolla masennuksen monet kasvot.

Vuoden 1990 jälkeen itsemurhakuolemat ovat vähentyneet noin kolmanneksella, lähes 200 maata kattava selvitys osoittaa. Maiden välillä on kuitenkin suuria eroja, ja edelleen vuosittain noin 800 000 ihmistä päätyy itsemurhaan.

Tulokset julkaistiin BMJ-lehdessä, ja niiden perusteella ikävakioitu itsemurhakuolleisuus pieneni 33 prosenttia vuosien 1990 ja 2016 välillä.

Miehet tekevät edelleen enemmän itsemurhia kuin naiset kaikissa muissa paitsi 15–19-vuotiaiden ikäryhmässä. Naisten itsemurhakuolleisuus on myös vähentynyt selvästi enemmän kuin miesten.

Kiinan kehitys selittää tuloksia

Merkittävä osa globaalien lukujen pudotuksesta selittyy Kiinan suotuisalla kehityksellä. Kiinassa ikävakioitu itsemurhakuolleisuus pieneni peräti 64 prosenttia vuosina 1990–2016.

Tutkijat eivät pysty tämän aineiston perusteella sanomaan, mistä kehitys johtuu, mutta mahdollisia selittäviä tekijöitä on useita. Muun muassa taloudellisen ahdingon vähentyminen, elintason nousu ja terveydenhuollon parantuminen monissa maissa on todennäköisesti vaikuttanut suotuisasti kehitykseen.

Suomessa itsemurhaluvut puolittuneet

Suomessa tehtiin vielä muutama vuosikymmen sitten kansainvälisesti verrattuna paljon itsemurhia, mutta tehokkaat ehkäisytoimet ovat kääntäneet kehityksen paremmaksi. Itsemurhaluvut ovat tämän ansiosta lähes puolittuneet 1990-luvun alusta, ja nykyään Suomessa tehdään enää noin 800 itsemurhaa vuodessa. Suuri osa itsemurha-yrityksistä tehdään päihtyneenä.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja