Itävallan liittokansleri luopuu - ennenaikaiset vaalit syksyllä

Itävallan liittokansleri Alfred Gusenbauer ei jatka maan johdossa. Gusenbauer ilmoittaa, ettei hän asetu ehdolle syksyllä pidettävissä ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa.

Itävallan sosiaalidemokraateista (SPÖ) ja kansanpuolueesta (ÖVP) koostuva hallitus tuli tiensä päähän tänään, kun kansanpuolue vaatii maahan ennenaikaisia vaaleja.

Molemmat hallituspuolueet ilmoittivat pitävänsä parlamentin hajottamista ja uusia vaaleja parhaana ratkaisuna.

Kansanpuolueeseen lukeutuva varaliittokansleri Wilhelm Molterer sanoi, etteivät sosiaalidemokraatit enää noudata hallitusohjelmaa.

Molterer vaati vaalien järjestämistä mahdollisimman pian. Lain mukaan vaalit voitaisiin pitää jo syyskuun puolivälissä.

Gusenbauerin johtama hallitus aloitti kautensa viime vuoden alussa. Hänen sijalleen sosiaalidemokraattien kärkinimeksi nousee puoluejohtaja ja nykyinen liikenneministeri Werner Faymann.

Mielipidekyselyjen mukaa kansanpuolue on tätä nykyä selvästi suositumpi kuin sosiaalidemokraattinen puolue. Kummankaan pääpuolueen ei kuitenkaan uskota saavan vaaleissa sellaista enemmistöä, että ne pystyisivät muodostamaan hallituksen ilman muita puolueita.

Ainoa vaihtoehto näyttäisi olevan, että ÖVP tai SPÖ liittoutuisi äärioikeistolaisen vapauspuolueen kanssa. Tällainen koalitio taas ei liiemmin innosta kumpaakaan puoluetta.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat