Itämerennorppien löhöily keskeytyi väärän hälytyksen aiheuttaman paniikin takia – yksi laiskimus ei jaksanut nostaa räpylääkään

Itämerennorppien löhöily keskeytyi väärän hälytyksen aiheuttaman paniikin takia – yksi laiskimus ei jaksanut nostaa räpylääkään 1:07
Katso, miten hauska hetki tallentui WWF:n norppaliveen.

Itämerennorppien elämää kuvaava WWF:n luontokamera kuvasi, kun neljä yksilöä otti samalla rantakivikolla rennosti kunnes paniikki iski.

WWF:n Saaristomeren norppalive tarjoaa reaaliaikaista livekuvaa itämerennorpista ja niiden elämästä. 

Norppaliveen tallentui vastikään hetki, jossa peräti neljä norppaa loikoili samalla rannalla tiiviisti yhdessä.

– Saimaannorpista poiketen itämerennorpat köllöttelevät sankoin joukoin samoilla kivillä. Viime vuonna näimme parhaimmillaan livelähetyksessä kymmeniä samoilla kivillä. Vertailuna saimaannorppia kuvaavassa Norppalivessä on nähty kerrallaan suurimmillaan kolme yksilöä, kertoo WWF:n viestintäjohtaja Joonas Fritze.

Artikkelin alussa olevalla videolla nähdään hetki, kun neljästä norpasta kolme pinkaisee yllättäen rantakiviltä.

Yksi niistä pelästyi mahdollisesti jotain turhaan, sillä yksi norpista ei vaivautunut nostamaan räpylääkään, vaan jäi katselemaan ympärilleen.

Itämerennorpat eri kastia

Järvivesissä viihtyvä saimaannorppa on kaikille suomalaisille tuttu eläinlaji, mutta itämerennorppa välttämättä ei.

Nykytiedon mukaan on hyvin mahdollista, etteivät nämä kaksi norppalajia ole ehkä edes niin läheistä sukua toisilleen, kuin on ajateltu.

Fritze kertoo, että itämerennorpasta tiedetään yleisesti melko vähän.

– Valtaosa niistä elää Perämerellä, muutama sata yksilöä Saaristomerellä, jossa livekameramme sijaitsee. Lisäksi norppia elää Suomenlahdella sekä Riianlahdella. Ei ole täysin tiedossa miten paljon ne liikkuvat näiden alueiden välillä ja lisääntyvätkö eri alueiden yksilöt keskenään, Fritze sanoo.

Eräs itämerennorpan osakantojen uhka voikin olla se, ettei geneettinen monimuotoisuus pääse virtaamaan.

Itämerennorpan kanta on romahtanut 90 prosenttia 1900-luvulta. Sitä uhkaavat myös ilmastonmuutos, öljypäästöt sekä kalapyydykset.

Katso huvittava tapahtumaketju norppien päivästä artikkelin alusta.

Lue myös:

    Uusimmat