Italialaiselta ylilääkäriltä pysäyttävä väite: koronavirus on menettänyt tehoaan – maassa harkitaan jo Serie A -otteluiden avaamista yleisölle

Maailman terveysjärjestö WHO ja useat asiantuntijat ovat kiistäneet tiedon siitä, että koronavirus olisi muuntautunut kevään aikana entistä vaarattomammaksi. Näkemyksen esitti milanolaisen San Raffaele -sairaalan ylilääkäri Alberto Zangrillo.

Zangrillo totesi maanantaina italialaiskanava RAI:n haastattelussa, että edellisten kymmenen päivän aikana otetuissa virusnäytteissä viruksen määrä on ollut vain murto-osa siitä, mitä näytteissä alkuvuodesta esiintyi.

Toisin sanottuna Zangrillon näkemyksen mukaan virus olisi muuntautunut vaarattomammaksi kevään aikana.

– Virusta ei enää esiinny Italiassa kliinisesti, Zangrillo, joka tunnetaan Italiassa myös entisen pääministerin Silvio Berlusconin henkilökohtaisena lääkärinä, totesi.

Italian varaterveysministeri Sandra Zampa toisti Zangrillon näkemyksen Radio Punto Nuovon haastattelussa, jossa hän väläytti katsojien sallimisen jalkapallon Serie A -otteluissa tänä kesänä.

Serie A -kausi on määrä pelata loppuun 20. kesäkuuta alkaen.

– Odotetaan tietoa, ja katsotaan, voimmeko päästää ihmiset takaisin stadioneille, tarkkoja turvallisuustoimenpiteitä noudattaen, Zampa totesi.

– Asiat ovat nyt paljon paremmin, virus vaikuttaa olevan vähemmän vaarallinen, mutta se on yhä olemassa, eikä meidän pidä laskea suojiamme.

Zampa sanoi puhuvansa sen puolesta, että jalkapallostadionit avattaisiin yleisölle.

– Aion nostaa asian esille. Aion olla sen puolestapuhuja, Zampa lupasi.

"Ei ole mitään tieteellistä näyttöä"

Zangrillon näkemys viruksen muuntautumisesta entistä tehottomammaksi ei saa WHO:n ja kansainvälisten asiantuntijoiden tukea.

WHO:n epidemiologi Maria Van Kerkhove sanoo, ettei ylilääkärin väite perustu tieteelliseen näyttöön.

– Tartuttavuuden osalta se ei ole muuttunut, vaarallisuutensa kannalta se ei ole muuttunut, Van Kerkhove sanoi Reutersin mukaan.

Lontoolaisessa School of Hygiene & Tropical Medicine -yliopistossa työskentelevä professori Martin Hibberd sanoo, että tutkimukset eivät tue Zangrillon väitettä viruksen heikkenemisestä.

– Ei ole minkäänlaista merkittävää näyttöä, että se olisi muuttunut vakavuusasteikollaan, Hibberd kirjoitti sähköpostivastauksessaan Reutersille.

Zangrillo sanoo kommenttinsa perustuvan italialaisen Massimo Clementin tutkimukseen, jonka tulokset julkaistaan ensi viikolla.

Zangrillon mukaan muutos on tapahtunut viruksen ja sen kantajan suhteessa.

– Tulokset olivat kiistattomia. Oli havaittavissa äärimmäisen merkittävä ero virusten määrässä niillä potilailla, joita otettiin vastaan maaliskuussa verrattuna niihin, jotka saapuivat toukokuussa, Zangrillo sanoi.

George Washingtonin yliopiston professorin Leana Wenin mukaan Zangrillon väite on pahimmillaan vaarallinen.

– Se antaa vääränlaista turvallisuudentunnetta, joka ei perustu todisteisiin, Wen sanoi.

– Ei ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että koronavirus olisi muuttunut. Se on erittäin helposti tarttuva tauti. Meidän on oltava valppaampia kuin koskaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja