Italialainen nuori pelkää tulevaisuutta

Italian nuorisotyöttömyys hipoo 30 prosenttia. Maan eteläosissa joka toinen nuori on työtön. Myös monen hyvin koulutetun alle kolmikymppisen italialaisen tilanne on epätoivoinen.

Maan talous ei ole kasvanut vuosiin. Siksi uusia työpaikkoja ei luoda ja vanha polvi roikkuu työpaikoissaan kynsin hampain.

29-vuotias Chiara Barbato sekoittaa sokeria espressoonsa kuppilassa Rooman Termini-rautatieaseman kupeessa. Hän korostaa olevansa pohjimmiltaan optimisti.

- Mutta työpaikan suhteen en enää jaksa olla, Barbato sanoo ja hörppää espressonsa muutamalla siemauksella.

Psykologiaa opiskellut roomalainen valmistui neljä vuotta sitten, mutta koulutusta vastaavaa työtä on ollut mahdoton löytää.

- Olen tehnyt psykiatrisissa sairaaloissa harjoittelijan töitä joko ilman palkkaa tai hyvin pienellä palkalla. Ja senkin vähän maksamista on aina saanut odotella kuukausikaupalla. Nyt opiskelen psykoterapeutiksi ja toivon, että tuplakoulutuksen avulla löytäisin paremmin töitä, Chiara kertoo.

- Työsopimukset ovat olleet pääsääntöisesti kahden tai kolmen kuukauden mittaisia. Nyt on sopimus syyskuun loppuun ja jatkosta ei taaskaan ole mitään tietoa, hän jatkaa.

Sosiologit varoittavat, että Italiaan on kasvamassa hyvin koulutettujen sukupolvi, jonka näkemys maan tulevaisuudesta on äärimmäisen synkkä. Ne jotka pystyvät, lähtevät työn perässä ulkomaille.

Toisaalta myös koulutuspolitiikassa on epäonnistuttu pahasti: käytännön töiden tekijöistä on esimerkiksi rakennuksilla huutava pula. Nämä työt teetetään laittomasti maassa oleskelevilla ulkomaalaisilla samaan aikaan, kun korkeakoulun käyneet italialaisnuoret norkoilevat kotona vanhempiensa nurkissa.

- Nuorten korkea työttömyys on yksi Italian suurimmista ongelmista. Nuoret ihmiset menettävät uskonsa poliittisten instituutioiden kykyyn ratkaista ongelmia, Censis-tutkimuslaitoksen johtaja Giuseppe Roma sanoo.

Myös Chiaran usko alkaa hiipua

- Pelkään, että minun tulevaisuuden unelmani murenevat. Taistelen sitä vastaan, että näin käy, mutta pelkään silti. Erittäin monet nuoret ovat vastaavassa tilanteessa, todella erittäin monet, Barbato tähdentää.

Italian hallitus runnoi kesällä läpi säästöpaketit, joilla yritetään oikaista maan julkisen talouden syöksykierre. Koulutettujen nuorten tilannetta säästöohjelma vain pahentaa. Talouskasvun vauhdittamiseksi ja uusien työpaikkojen luomiseksi ei tehdä mitään.

- Me olemme ehdottaneet, että säädetään omaisuusvero ja käytetään osa sen tuotoista työpaikkojen luomiseen nimenomaan nuorille, Italian ammattiliittojen keskusjärjestön CGIL:n kansainvälisten asioiden johtaja Leopoldo Tartaglia sanoo.

Tähän asti Italian talouselämän etujärjestöt ovat vastustaneet omaisuusveroa. Nyt teollisuuden keskusjärjestön Confindustrian toimitusjohtaja Emma Marcegaglia on antanut ymmärtää, että omaisuusvero voidaan hyväksyä, jos se on osa kasvua vauhdittavaa talouden uudistusohjelmaa.

Lue myös:

    Uusimmat