Itä-Suomi käynnisti laajan asumiskampanjan

EU-hanke aktivoi hissien rakentamiseen

Itä-Suomessa on käynnistynyt maan suurin asumiseen liittyvä kampanja. Esteettömään asumiseen Itä-Suomessa -projekti on samalla harvoja EU:n tavoite 1 -ohjelman itäsuomalaisia yhteishankkeita.

Kaksi vuotta kestävän hankkeen aikana lisätään asuntojen korjaustoimintaa tiedottamalla ja kouluttamalla alan henkilöstöä. Projekti selvittää myös asumisen esteettömyyden tilaa Itä-Suomessa sekä kaupungeissa että haja-asutusalueilla.

Konkreettisin tavoite projektin aikana on lisätä hissien rakentamista kerrostaloihin. Hissittömistä taloista on tulossa suuri ongelma koko maassa. Pelkästään Joensuussa ja Kuopiossa on yhteensä lähes 800 hissitöntä kerrostaloa.

-Kun suuret ikäluokat ikääntyvät ja heidän itsenäinen liikkumisensa vaikeutuu, tulee Suomessa olemaan todennäköisesti pulaa hissitaloissa sijaitsevista asunnoista, sanoi asuntotoimenjohtaja Matti Martikainen projektin esittelytilaisuudessa Joensuussa.

Hissittömyyden lisäksi asumisen viihtyisyyttä alentavat ahtaat, epäkäytännölliset tai puutteellisesti varustetut pesutilat. Ongelmia tuottavat myös kynnykset, kapeat oviaukot, portaat tai puuttuvat kaiteet.

Kunnon asuinympäristö säästää rahaa
-Esteettömän asuinympäristön rakentaminen säästää rahaa. Tapaturmat vähentyvät ja laitospaikkoja tarvitaan vähemmän, Martikainen sanoi.

Laskelmien mukaan hissin rakentaminen yhteen porrashuoneeseen vastaa vain yhden henkilön puolentoista vuoden laitoshoitokustannuksia. Kylpyhuoneen rakentamiskustannuksilla saa vain noin kuukauden verran hoitoa vanhainkodissa.

Esteettömään asumisen Itä-Suomessa -projektin rahoittajina ovat Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Kainuun liitot, Etelä-Savon ympäristökeskus sekä Kuopio, Joensuu, Mikkeli, Kajaani, Iisalmi, Varkaus ja Siilinjärvi. Hanketta hallinnoi Joensuun kaupunki.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja