ISW: Ukraina on hyökännyt Dneprjoen yli ja pitää kiinni asemistaan: "Venäläisjoukot huolestuneita"

Videomateriaalia Hersonista: Ukrainan iskee voimalla Venäjän 0:46
Vahvistamattoman videon väitetään näyttävän, miten Ukrainan raketinheitin tulittaa venäläisasemia Kozachi Lagerin kylän liepeillä. Elokuussa julkaistun videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Dneprjoen itärannalle hyökänneet ukrainalaisjoukot eivät ole vetäytyneet takaisin joen länsipuolelle, vaan ovat pysyneet asemissaan, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) venäläisten sotabloggaajien väitteisiin nojaten.

Kremliin liitetyn sotabloggaaja Rybarin mukaan ukrainalaisjoukot ovat perustaneet aseman Hersonin kaupungista itään sijaitsevan Kozachi Laherin kylän liepeille.

Joen yli tehtävät hyökkäykset eivät ole poikkeuksellisia, sillä sekä Ukraina että Venäjä ovat toistuvasti tehneet niitä. Myös Dneprjoen saarista on käyty aktiivista taistelua siitä lähtien, kun Ukraina valtasi Hersonin kaupungin ja muun Dneprjoen länsirannan viime syksyn vastahyökkäyksellään.

Sen sijaan pysyvempien asemien pitäminen Dneprjoen niin sanotulla toisella puolella on tiettävästi harvinaista.

– Jatkuvat venäläisväitteet siitä, että ukrainalaisjoukot pitävät pysyviä asemia Dneprjoen itärannalla viittaavat siihen, että venäläisjoukot ovat tästä huolissaan, ISW kirjoittaa.

Hersonin alueen rintamatilanne 12.8.2023
Dneprjoen taistelutilanne Hersonin kaupungin lähettyvillä 12. elokuuta. Sininen nuoli on Ukrainan hyökkäys, punainen Venäjän.

ISW: Kyse ei ole sillanpääasemasta

Huomionarvoista on, ettei ajatushautomo kuitenkaan pidä ukrainalaisasemia Dneprjoen länsirannalla sillanpääasemana. ISW lisää, että sen arvio on luonteeltaan konservatiivinen.

– Näin kunnes ISW saa kuvallisen vahvistuksen siitä, että ukrainalaisjoukot ovat pysyvästi läsnä Hersonin alueen itäpuolelle.

ISW:n mukaan tästä ei ole kuvallista vahvistusta. Venäläislähteet kuvailevat ISW:n mukaan ukrainalaisjoukkoja pienikokoisiksi, eikä muuta tietoa asiasta ole saatavilla, ISW katsoo.

Ajatushautomon mukaan tehokas venäläinen mekanisoitu vastahyökkäys voisi uhata ukrainalaisasemia Dneprjoen itäpuolella, mutta on epäselvää, löytyykö Venäjältä tällaisia joukkoja, ISW katsoo.

Eilen uutisoitiin, että sekä ISW että Britannian puolustusministeriö raportoivat Venäjän siirtäneen laskuvarjojoukkojaan Dneprjoen varrelta Länsi-Zaporizhzhjan alueelle, missä Ukraina hyökkää Robotynen kylän tienoilla.

Dneprjoen itäpuolella taisteluita onkin käyty pääosin kevyesti aseistettujen jalkaväkiyksiköiden kesken, venäläislähteet väittävät ISW:n mukaan. Raskaan kaluston tai suurien joukko-osastojen kuljettaminen Dneprjoen yli on merkittävä logistinen haaste huomattavine riskeineen.

– Yksikään venäläislähde ei ole antanut ymmärtää, että ukrainalaisjoukoilla olisi käytössään raskasta kalustoa tai ajoneuvoja, joita vaadittaisiin sillanpääasemaan, joka olisi välttämätön laajempien hyökkäysoperaatioiden tekemiseen, ISW kirjoittaa.

Venäläissotilaat joutuvat Ukrainan tarkka-ampujien tähtäimeen Bahmutissa 0:55
Ukrainan julkaisemalla videolla väitetysti näkyy, miten venäläissotilaat joutuvat ukrainalaisen tarkka-ampujan tähtäimeen Bahmutin alueella. Ukrainan armeijan elokuussa julkaiseman videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat