IAEA:n johtaja Kiovaan ja Moskovaan keskustelemaan turvavyöhykkeen perustamisesta Zaporizhzhjan ydinvoimalalle – MTV seurasi sotaa 4. lokakuuta

Näin rintamalinjat muuttuvat nyt Ukrainassa 9:40
Näin rintamalinjat muuttuvat nyt Ukrainassa, arvioivat sotahistorian tutkija Emil Kastehelmi sekä tiedusteluanalyytikko John Helin.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 4. lokakuuta. 

Lisää uutisia sodasta voit lukea täältä.

  • Ukraina vapautti Lymanin kaupungin lauantaina
  • Presidentti Zelenskyi: Ukraina hakee virallisesti Naton jäsenyyttä
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä perjantaina 30.9.
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Suomi sulki rajansa venäläisturisteilta torstain ja perjantain välisenä yönä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.50: Sota-asiantuntijan mukaan nämä ovat syyt, miksi Ukraina etenee rintamilla nopeasti

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Parosen mukaan Ukrainan nopeaa etenemistä ja hyvää sotilasmenestystä Itä-Ukrainassa viime viikkoina selittää kaksi tekijää: Venäjän asevoimien miehistöpula ja Ukrainan asevoimien ylivertaiset tiedustelutiedot ja paikallistuntemus.

– Ukrainalaiset todennäköisesti tietävät verraten tarkasti, missä Venäjän komentopaikat, tykistön ryhmitykset, tuliasemat, huoltokeskukset ja tärkeät liikenteen solmukohdat sijaitsevat, Paronen sanoo.

Lue aiheesta lisää täältä.

Ukraina etenee Venäjän liittämillä alueilla – majuri Paronen kertoo, mitä löytyy Ukrainan menestymisen takaa 13:23
Ukraina etenee Venäjän liittämillä alueilla – majuri Paronen kertoo, mitä Ukrainan menestymisen takaa löytyy.

23.12: Venäjän turvautuminen ydinaseisiin on epätodennäköistä, arvioivat asiantuntijat Ylen A-studiossa

Puolustusvoimien entisen komentajan Jarmo Lindbergin ja Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professorin Juha Vuoren mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Venäjä turvautuisi ydinaseisiin, Lindberg ja Vuori sanoivat Ylen A-studiossa tänään.  

Lindberg ja Vuori perustelevat näkemystään sillä, että ydinaseiden käyttö tässä hetkessä ei olisi Venäjän ydinaseoppien eli doktriinin mukainen.

Venäjän ydinaseopissa on Lindbergin mukaan neljä tilannetta, joissa Venäjä voisi käyttää ydinaseita: silloin, jos ydinasehyökkäys on kohdistettu Venäjään tai, jos ydinase on jo matkalla Venäjää kohti, jos Venäjän valtionjohtoa vastaan hyökätään tai, jos jokin taho uhkaa Venäjän valtion olemassaoloa.  

Kumpikaan ei näe, että tässä tilanteessa mikään Venäjän ydinaseopin kohta täyttyy.

Vuori huomautti myös A-studiossa, että jos Venäjä käyttäisi ydinasetta, se rikkoisi 1960-luvulla syntynyttä ydinasetabua, jonka mukaan sivistynyt valtio ei käytä ydinasetta ensin.

22.52: Navalnyin korruptionvastainen järjestö avaa uudelleen toimistonsa Venäjällä

Venäjän oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin korruptionvastainen järjestö (FBK) avaa uudelleen toimistonsa Venäjällä, järjestö ilmoitti tiistaina.

Järjestön mukaan toimistot avataan auttamaan Venäjän osittaisen liikekannallepanon vastustamisessa.

Venäjän viranomaiset ovat julistaneet Navalnyin organisaatiot äärijärjestöiksi.

– Osittainen liikekannallepano on tuonut kärsimystä jokaiselle venäläisperheelle, perusteli johtaviin Navalnyin tukijoihin kuuluva Leonid Volkov.

Volkovin, joka on maanpaossa ulkomailla, mukaan liikekannallepanon vastustaminen voi toteutua monilla eri tavoilla, esimerkiksi tarjoamalla lakiapua sitä tarvitseville.

Navalnyi suorittaa parhaillaan yhdeksän vuoden vankeustuomiota.

21.43: IAEA:n johtaja matkustaa Kiovaan ja Moskovaan tällä viikolla 

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi matkustaa Kiovaan ja Moskovaan vielä tällä viikolla keskustelemaan turvavyöhykkeen perustamisesta Zaporizhzhjan ydinvoimalalle Ukrainassa, järjestö kertoo.

Voimala ympäristöineen on Venäjän joukkojen hallussa.

IAEA on toistuvasti vaatinut tulituksen lopettamista sen läheisyydessä.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin.

20.10: Miss Krimiä sakotettiin ukrainalaisen laulun esittämisestä parvekkeella

Kuluvan vuoden Miss Krim, Olga Valejeva, on saanut tuntuvat sakot Venäjän armeijan häpäisemisestä. Valejeva lauloi tunnettua ukrainalaista laulua parvekkeella yhdessä ystävänsä kanssa ja tallensi esityksensä Instagramiin.

Syyttäjän mukaan patrioottinen laulu solvasi armeijaa, minkä lisäksi kaksikko piti julkisesti esillä natsisymboleita. Venäjän viranomaiset ovat toistuvasti väittäneet. että Ukrainan kansalliset tunnukset viittaavat natseihin.

Valejeva sai esityksestään 40  000 ruplan (noin 680 euron) sakot. Hänen duettokumppaninsa sai kymmenen päivän vankilatuomion.

Krimin poliisi julkaisi niin ikään videon, jossa naiset, joiden kasvot oli tehty tunnistamattomiksi, pyysivät anteeksi lauluaan.

– En tiennyt enkä tajunnut, että laulu oli nationalistinen, enkä todellakaan halunnut levittää propagandaa laulamalla sitä, toinen naisista sanoi videolla.

Venäjä liitti Krimin niemimaan laittomasti itseensä vuonna 2014.

18.25: Ukrainan joukot etenevät Hersonin alueella – myös luvut todentavat etenemistä

Ukrainan joukot etenevät edelleen etelässä Hersonin alueella, kertoo STT.

Viranomaisten mukaan ukrainalaissotilaat ovat saapuneet Davydiv Bridin kylään ja Velyka Oleksandrivkan kaupunkiin.

Ukrainan edistymistä eteläisessä Hersonissa ja Itä-Ukrainan Luhanskissa vahvistavat myös Ukrainan puolustusministeriön Twitterissä julkaisemat tuoreet luvut Venäjän tappioista. 

Puolustusministeriön mukaan Ukraina on onnistunut tänään tuhoamaan muun muassa 44 venäläispanssarivaunua sekä 27 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua. 

Luvut ovat Ukrainan väittämiä, eivätkä muut kansainväliset tahot ole niitä todentaneet. 

18.00: CIA:n johtaja: Putin voi olla nurkkaan ajettaessa "melko vaarallinen ja holtiton"

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Bill Burnsin mukaan Venäjän kasvaneet haasteet sotarintamilla ovat vähentäneet Putinin vaihtoehtoja päättää sota Venäjän eduksi. Se tekee Burnsin mielestä Putinista vaarallisemman.

– Nurkkaan ajettu Putin voi olla melko vaarallinen ja holtiton, Burns sanoi.

Burns ei kuitenkaan eritellyt CBS:n haastattelussa sitä, millä tavoilla Putin voisi olla vaarallinen.

Burns kuitenkin sanoi, että Putinin kannattaisi olla huolissaan myös siitä, mitä Venäjällä tapahtuu eikä vain sotarintamien tapahtumista.

Asiasta uutisoi CNN.

16.26: Sotahistorian tutkija Venäjän tilanteesta Hersonissa: "Venäjällä tänään todella, todella huono päivä"

Sotahistorian tutkija Emil Kastehelmi kirjoittaa Twitterissä, että Venäjän sotajoukkojen alamäki jatkuu edelleen.

– Yksi sana kuvaa nyt Hersonin rintaman pohjoisosaa Venäjän osalta: Romahdus, Kastehelmi kirjoittaa.

Venäjä myönsi eilen illalla Ukrainan läpimurron Hersonin alueella. Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov sanoi maanantaina, että Ukraina onnistui tunkeutumaan syvälle venäläispuolustukseen Zolota Balkan ja Oleksandrivkan suunnalla.

– Saman pesuveden mukana näyttää tällä hetkellä menevän lähes koko Oskil-joen itäranta. Ukraina puskee kohti Svatovea. Ukrainalla on kerta kaikkiaan momentum päällä, Kastehelmi arvioi.

Kastehelmi tiivistää tilanteen seuraavasti:

– Venäjällä on todella, todella huono päivä.

15.08: Shoigu: 200 000 ihmistä mobilisoitu armeijaan

Venäjällä yli 200  000 ihmistä on mobilisoitu armeijaan sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin julisti osittaisen liikekannallepanon 21. syyskuuta, kertoi Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu tiistaina.

Shoigun mukaan mobilisoidut on koulutettu kymmenillä harjoituskentillä ja kuudessa koulutuskeskuksessa. Hän vaati, että armeijan ja merivoimien komentajat auttavat "värvättyjä sopeutumaan nopeasti taisteluihin".

Shoigu sanoi myös, että värväystoimistojen ei pidä käännyttää pois vapaaehtoisia, ellei tähän ole vakavia syitä.

Kreml on sanonut, että tarkoituksena on värvätä 300  000 miestä.

14.09: Ukrainan joukot ovat edenneet lisää alueilla, jotka Venäjä yrittää laittomasti liittää itseensä

Ukrainan joukot ovat onnistuneet entisestään etenemään alueilla, jotka Venäjä yrittää laittomasti liittää itseensä. Ukrainan joukot ovat BBC:n sekä CNN:n mukaan edenneet eteläisessä Hersonissa sekä Itä-Ukrainan Luhanskissa.

Medioiden mukaan Ukrainan joukkojen edistymisestä ovat kertoneet sekä Hersonin että Luhanskin venäjämieliset viranomaiset.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot etenevät nyt useilla alueilla.

Kehitystä sotarintamalla ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

13.53: Venäjän ydinaseiden ympärillä ei ole havaittu epätavallista toimintaa 

Moskovan ydinasevaraston ympärillä ei ole havaittu merkkejä epätavallisesta toiminnasta Venäjän presidentin Vladimir Putinin viimeisimpien ydinaseuhkausten jälkeen.

– Emme ole nähneet mitään sellaisia indikaattoreita tai toimia, joiden voisimme ajattella olevan normaalista poikkeavia, nimettömänä pysyvä virkamies kertoi Reutersin toimittajalle.

13.19: Zelenskyi allekirjoitti asetuksen, joka estää Ukrainaa neuvottelemasta Putinin kanssa 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti tiistaina asetuksen, joka estää Ukrainaa käymästä virallisia keskusteluja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kertoo Reuters.

Asetuksella virallistettiin Zelenskyin perjantaina antamat kommentit, kun Putin julisti laittomasti neljä Ukrainan aluetta osaksi Venäjää.

– Hän ei tiedä, mitä arvokkuus ja rehellisyys ovat. Siksi olemme valmiita vuoropuheluun Venäjän kanssa, mutta toisen Venäjän presidentin kanssa, Zelenskiy sanoi perjantaina.

10.28: Ukraina: Venäjä on menettänyt jo yli 60 800 sotilasta

Ukrainan pääesikunnan mukaan Venäjä on menettänyt toistaiseksi sodassa ainakin 60 800  sotilasta, 2 424 tankkia, 5 018 panssaroitua ajoneuvoa, 266 lentokonetta ja 228 helikopetria sekä 1 028 dronea. 

9.20: Venäjän vankeudesta vapautetut sotilaat tapasivat perheensä

Mariupolin Azovstalin puolustajien komentajat tapasivat perheensä Turkissa sen jälkeen, kun he vapautuivat Venäjän vankeudesta.

Vapautuneisiin sotilaisiin kuuluvat suureen osaan taisteluista osallistunut Azovin pataljoonan komentaja, everstiluutnantti Denys Prokopenko, ja hänen apulaisjohtajansa Svjatoslav Palamar.

Lisäksi vapautuneiden joukossa ovat 36. merijalkaväen prikaatin komentaja Serhi Volynsky, vanhempi upseeri Oleg Khomenko ja komentaja Denys Shlega.

Venäjä ja Ukraina toteuttivat 21. syyskuuta odottamattoman vankien vaihdon, joka oli suurin sodan alkamisen jälkeen. Siihen osallistui lähes 300 ihmistä.

9.02 Putin etsii syypäitä Venäjän armeijan huonolle menestykselle Harkovassa

Ajatushautomo ISW kertoo venäläisen RBK-median raportoineen 3. lokakuuta, että Vladimir Putin on korvannut kenraalieversti Aleksandr Žuravlevin kenraaliluutnantti Roman Berdnikovilla läntisen sotilaspiirin komentajana. Komennettavat yksiköt operoivat pääosin Koillis-Harkovan alueella. Muutoksen motiivi on mahdollisesti yritys ohjata huomiota pois Venäjän tappioista Harkovan alueella ja Lymanissa. 

7.49: Venäjä rahoittaa sotaansa salakuljettamalla ja myymällä Ukrainasta varastettua viljaa

Amerikkalaisen AP Pressin tekemän selvityksen mukaan Venäjä on varastanut, salakuljettanut ja myynyt ukrainalaista viljaa jo ainakin 350 miljoonan dollarin arvosta.

Selvityksessä kävi ilmi, että Venäjän armeija on hyökännyt maatiloille, viljasiiloihin ja edelleen Ukrainan hallinnassa oleviin satamiin tykistö- ja ilmaiskuilla. Iskuissa on tuhottu ruokaa, mikä nostaa hintoja.

Kreml kiistää varastaneensa Ukrainalta viljaa. Silti Venäjän valtion ylläpitämä uutistoimisto Tass raportoi 16. kesäkuuta, että Ukrainan viljaa kuljetettiin Krimille, mikä johti pitkiin jonoin rajatarkastusasemilla.

Myöhemmin Tass raportoi, että Melitopolista on saapunut viljaa Krimille ja että lisää toimituksia on odotettavissa Lähi-idän ja Afrikan asiakkaille.

7.22: Elon Musk esitti Twitterissä suunnitelman Ukrainan sodan lopettamiseksi

Miljardööri Elon Musk kohautti maanantai-iltana Twitterissä esittelemällä oman rauhansuunnitelmansa Ukrainan sodan lopettamiseksi. Jopa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi reagoi Muskin ulostuloon, jota monet pitivät liian myönteisenä Venäjälle.

Musk pyysi Twitter-seuraajiaan äänestämään suunnitelmastaan, jossa Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla pidettäisiin YK:n valvomat kansanäänestykset siitä, haluavatko asukkaat kuulua Ukrainaan vai Venäjään. Lisäksi Krimin niemimaan kuuluminen Venäjälle vahvistettaisiin ja Ukraina sitoutuisi pysymään puolueettomana.

Muskin mukaan hänen luonnostelemansa lopputulema on hyvin todennäköinen joka tapauksessa. 

7.02: Yhdysvalloilta lisää apua Ukrainalle: 625 miljoonan arvoinen apupaketti

Yhdysvallat aikoo lähettää Ukrainaan lisää apua. Reuters kertoo, että Yhdysvaltojen seuraavan apupaketin tarkka sisältö julkistetaan myöhemmin tänään. Paketin sanotaan kuitenkin sisältävän ainakin neljä HIMARSia, miinoja ja ajoneuvoja. 

Maanantai 3.10. 

23.12: Yhdysvallat: Venäjällä ei ole nähtävissä merkittävää joukkojen vahvistusta Ukrainassa 

Yhdysvaltalainen sotilasvirkailija kertoi nimettömänä toimittajille maanantaina, ettei Yhdysvallat ole vielä havainnut merkittävää venäläisjoukkojen vahvistumista Ukrainassa. 

– Yleisesti ottaen olemme nähneet suhteellisen pieniä määriä (Venäjän vahvistuksia).. mutta ei mitään laajamittaista tässä vaiheessa peliä.

Asiasta uutisoi Reuters.

20.47: Venäjä myöntää Ukrainan läpimurron Hersonin alueella

Ukrainan joukot saavuttivat maanantaina lisää voittoja ja etenivät alueilla, joita Venäjä yrittää liittää itseensä, kertoo uutistoimisto AP.

Viimeisimmässä läpimurrossaan Ukrainan joukot tunkeutuivat Venäjän puolustuksen läpi strategisesti tärkeällä eteläisellä Hersonin alueella, joka on yksi niistä neljästä Ukrainan alueesta, jotka Venäjä on liittämässä itseensä.

Ukrainan eteneminen on ollut niin selvää, että Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov myöntää Ukrainan läpimurron.

– Lukumääräisesti ylivoimaisilla panssariyksiköillä Zolota Balkan ja Oleksandrivkan suunnalla vihollinen onnistui tunkeutumaan syvälle puolustukseemme, Konashenkov sanoi maanantaina viitaten kahteen Hersonin alueen kaupunkiin.

19.27: EU on kutsunut Venäjän suurlähettiläät puhutteluun

CNN:n mukaan EU on kutsunut puhutteluun Venäjän suurlähettiläitä EU:n jäsenvaltioissa sen jälkeen, kun Venäjä viime perjantaina liitti laittomasti osia Ukrainasta itseensä. 

– Vastauksena Venäjän viimeisimpiin toimiin, joilla se on kiihdyttänyt entisestään hyökkäystään Ukrainaa vastaan, näennäisillä kansanäänestyksillä ja Ukrainan alueiden laittomalla liittämisellä, EU kutsui koordinoidusti koolle Venäjän suurlähettiläät EU:n jäsenvaltioissa ja EU:n toimielimiin, EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan tiedottaja Peter Stano kertoi CNN:lle.

Stanon mukaan EU haluaa näin välittää voimakkaan tuomion näille toimille sekä vaatimuksen toimien lopettamiseksi.

Stano kertoo CNN:lle, että Venäjän EU-suurlähettiläs kutsuttiin Brysseliin maanantaina iltapäivällä.

Myös Suomen ulkoministeriö kertoi tänään kutsuneensa Venäjän suurlähettilään Pavel Kuznetsovin puhutteluun. 

18.37: Zaporizhzhjan ydinvoimalan johtaja on vapautettu

Reutersin mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan johtaja Ihor Murashov on vapautettu. Ukrainan mukaan venäläinen partio pidätti Murashovin perjantaina, kun hän oli matkalla ydinvoimalasta Enerhodarin kaupunkiin, jossa monet voimalan työntekijät asuvat. 

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ilmoitti lauantaina olleensa yhteydessä tapaukseen liittyviin viranomaisiin, mutta ei maininnut Venäjää nimeltä. IAEA oli kuitenkin saanut tiedon siitä, että Murashov on pidätettynä. 

Myös IAEA:n pääsihteeri Rafael Grossi kertoi Murashovin vapautuksesta Twitterissä. 

– Olen saanut vahvistuksen siitä, että herra Murashov on palannut turvallisesti perheensä luo, Grossi kirjoittaa.

17.32: Ukrainan sotaa vastaan protestoinut venäläinen televisiotoimittaja etsintäkuulutettiin

Venäjällä suorassa televisiolähetyksessä maaliskuussa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan protestoinut televisiotoimittaja Marina Ovsjannikova on etsintäkuulutettu, kertoo sisäministeriö.

Ovsjannikovan nimi oli lisätty ministeriön verkkosivuilla olevalle etsintäkuulutettujen henkilöiden listalle.

Ovsjannikovaa vastaan on nostettu syytteet Venäjän asevoimia koskevien tietojen vääristelemisestä. Syytteistä voi seurata jopa kymmenen vuoden vankeustuomio.

15.21: Venäjän parlamentin alahuone duuma on yksimielisesti hyväksynyt Venäjän laittomat alueliitokset Ukrainassa Zaporizhzhjan, Hersonin, Donetskin ja Luhanskin alueilla, kertoo brittilehti Guardian.

Lue myös:

    Uusimmat